foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

Project 'Lokaal kilo's schuiven' moet handel tussen Groninger boeren en stadse horeca op gang brengen

Een ‘probleem’ creëeren. Dat willen Ritzo ten Cate en Wilbert van de Kamp met hun project Lokaal kilo’s schuiven. Anderen moeten het oplossen. Het ‘probleem’: handel op gang brengen tussen Groninger boeren en horeca in de stad Groningen. De oplossing: die handel accommoderen.

Lokaal kilo’s schuiven, zo hebben Ten Cate en Van de Kamp het project genoemd. Maandagavond komen boeren en restauranthouders voor de tweede keer samen om de mogelijkheden en obstakels van flink handel drijven te bespreken.

De praktijk in

Wilbert van de Kamp was een van de deelnemers in het zogeheten REFRAME-project. Een project dat erop is gericht de productie en consumptie van regionaal voedsel te versterken. ,,Daarin ging het veel over onderzoek. Ik wilde eigenlijk de praktijk in. ‘Get out of the building’.’’

Van de Kamp besloot samen met Ten Cate te kijken wat kan. Ten Cate: ,,We gingen verder met het idee dat we mensen om wie het gaat met elkaar in contact wilden brengen. Zouden ze samen handel kunnen drijven?’’

Ze kozen ervoor zich duidelijk op twee groepen te richten: boeren uit het Ommeland en restauranthouders uit de stad. ,,Daar ligt een markt die massa kan krijgen.’’

Volstrekte exclusiviteit is er niet. ,,Als een restaurant uit de buurt van zeg maar Winsum mee wil doen, kan dat vanzelf. Maar wij kozen heel duidelijk voor deze focus.’’

Van de Kamp: ,,Het zijn ook twee groepen waar eigenlijk nooit echt iets mee gebeurt. Groepen ook die niet zo snel samen komen. Door ze nu bij elkaar te brengen, ontstaat mogelijk een nieuw momentum.’’

Drempels slechten

In april brachten Van de Kamp en Ten Cate beide partijen voor het eerst aan tafel. Een groep van bij elkaar dertig boeren en restauranthouders ontmoette elkaar in Groningen op het terrein van de Suikerunie. Er werd gesproken over mogelijke drempels en hoe die zijn op te lossen. Drempels zijn bijvoorbeeld het transport, administratie, inzicht in vraag en aanbod en efficiency.

Maar er werd ook al handel gedreven. Boeren boden hun producten aan, de aanwezigen konden erop bieden. ,,Hebben we die avond toch al voor 800 euro verhandeld. Zelfs een geit verwisselde van eigenaar.’’ De avond werd afgesloten met de vraag of het zinvol is verder te gaan. Ten Cate: ,,De reacties waren enthousiast.’’

Tweede bijeenkomst

Daarom volgt maandag een tweede bijeenkomst. Nu met een grotere groep. Ten Cate is onlangs Groningen doorgewandeld om restauranthouders en vooral de koks uit te nodigen. Hij kreeg veel toezeggingen. Het gaat op Suikerunieterrein opnieuw over de (on)mogelijkheden om ‘lokaal kilo’s te schuiven’.’’

En de obstakels? Die zijn er, erkent hij. ,,Maar eerlijk gezegd is dat ons probleem niet zo. Wij willen het probleem veroorzaken. Dat is: aantonen dat er prima handel mogelijk is tussen Stad en Ommeland. Lukt dat, dan is voor ons de kous eigenlijk af. Dat is een beetje de grap. Anderen moeten het accommoderen.’’

Foodhub bij de stad

Toch laat Ten Cate het project niet helemaal voor wat het is. Denkrichtingen voor een oplossing, draagt hij aan. ,,Je zou een foodhub kunnen creëren nabij de stad waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten, een soort supermarkt ja. Je zou een online platform kunnen instellen dat inzicht biedt in vraag en aanbod en handig kan zijn voor de administratie. Ook denken we aan een soort makelaar die het contact tussen partijen onderhoudt.’’

Dat is de toekomst. Nu nog zitten Ten Cate en Van de Kamp in het beginstadium. ,,We willen iets veroorzaken. Dat er iets gaat bewegen. Hopen dat er tussen nu en 5 jaar serieuze handel ontstaat. Hoe mooi zou het zijn dat de pronkjewailen van Ommelander boeren in Stad op tafel komt. Met een mooi verhaal erbij over dat product of de boer die het gemaakt heeft.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen