Volledig scherm
De voorzijde van het provinciehuis in Groningen © Google Streetview

Provincie Groningen stopt team stikstof 'in een hok' in de hoop op oplossing voor stil gezette plannen

De provincie Groningen wil stil gezette plannen die ‘stikstofproof’ zijn zo snel mogelijk vlot trekken. Een speciaal team ambtenaren is op de zaak gezet.

,,Als er in een project nauwelijks stikstof wordt uitgestoten, moeten de indieners toestemming krijgen om door te gaan. Ook kijken we wat de aanpak van de stikstofcrisis voor gevolgen heeft voor het provinciaal beleid. Denk aan natuurbescherming, landbouw en economie’’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer.

Opschorting Van Merkesteijn doet pijn

Op dit moment staan ontwikkelingen op het gebied van wegen- en woningbouw en in de agrarische sector onder druk. Dat geldt ook voor de vestiging van nieuwe bedrijven. ,,De opschorting van de draadstaalfabriek Van Merkesteijn in de Eemshaven doet pijn’’, zegt Staghouwer. ,,Denk aan de werkgelegenheid. Het is een bedrijf dat hier zo snel mogelijk moet komen.’’

Kabinet gaat vandaag in op advies commissie Remkes

Het kabinet neemt vrijdag waarschijnlijk het advies van de commissie Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis grotendeels over. De maximum snelheid op een aantal gaat omlaag en de veestapel wordt in de buurt van natuurgebieden verkleind.

De provincie Groningen gaat er vanuit dat de aanpak van de stikstofproblematiek maatwerk is. Dat komt omdat de bedreigde natuurgebieden qua omvang en hoeveelheid per provincie verschillen. Groningen is met Lauwersoog, een stukje Wadden en het Liefthingsbos niet rijkelijk bedeeld met Europees beschermde Natura 2000 gebieden. De provincie denkt dat de meeste projecten in Groningen van het slot af kunnen.

Geen extra geld nodig voor ambtelijke inzet

Voor de ambtelijke inzet in de stikstofcrisis is geen extra geld uitgetrokken. ,,We doen het binnen de bestaande formatie.’’ De gedeputeerde wil dan ook niet spreken van een taskforce. ,,We hebben vijf of zes ambtenaren met veel kennis van zaken in een hok gestopt. Ze zijn alleen met dit onderwerp bezig en houden me op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het gaat er om dat we na een juiste check zoveel mogelijk vergunningen weer kunnen verlenen en we dat juridisch goed dicht hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen