Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

PvdA Delfzijl wil blaftaks afschaffen voor minima

De PvdA-fractie van de Delfzijlster gemeenteraad wil dat minima kwijtschelding van hondenbelasting kunnen krijgen. Dit nadat een amendement om de hondenbelasting helemaal af te schaffen, werd afgeschoten.

Het amendement werd ingediend door de Lijst Stulp en GroenLinks en gesteund door de hele oppositie. Reden voor Henk ten Brinke van de PvdA, na overleg met de fractievoorzitters, om het onderdeel naar de volgende raadsvergadering te verplaatsen. Hij komt dan met een amendement om in ieder geval minima de mogelijkheid te geven om van de hondenbelasting via kwijtschelding af te komen.

Kwijtschelding

,,Artikel 10 van de verordening hondenbelasting heeft iets vreemds. Daarin wordt gesteld dat voor de hondenbelasting, als enige gemeentelijke belasting, geen kwijtschelding kan worden aangevraagd. Dat vinden wij niet terecht’’, zegt Ten Brinke.

,,Een hond kan heel veel betekenen voor mensen waarvan een deel toch al buiten de boot dreigt te vallen. Het houden van een hond betekent dat je naar buiten moet, je komt in beweging en je ontmoet andere mensen. Dat vinden wij belangrijk en daarom vinden wij dat ouderen en minima gecompenseerd moeten worden.”

Negen tegen negen

Het is de tweede keer dat het amendement in stemming werd gebracht. Tijdens de vorige raadsvergadering staakten de stemmen met negen tegen negen vanwege de afwezigheid van Nick Boersma van de Fractie 2014.

Dat met zijn aanwezigheid het amendement met een meerderheid van de coalitiepartijen het niet zou halen, was geen verrassing des te meer omdat de eigen financiën-wethouder Jan Menninga (fractie 2014) het amendement ontraadde. In eerste instantie omdat de indieners geen financiële dekking hadden geleverd voor de 160.000 euro die gemeente jaarlijks misloopt door afschaffing van de hondenbelasting.

Het gisteravond ingediende amendement had die wel: uit de algemene reserve. Ook dit kon geen genade vinden in de ogen van de wethouder. ,,Dat is te gemakkelijk. We kunnen niet alles uit de algemene reserve betalen”, aldus Menninga.

In samenwerking met indebuurt Groningen