Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Rechter steekt in spoedzitting stokje voor uithuisplaatsing bewoners zorginstelling 't Ruige Veld in Rolde

De rechtbank Groningen gaat voorbij aan de bepaling van burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze om zorginstelling ‘t Ruige Veld te sluiten. De 24 cliënten die bij ‘t Ruige Veld in Rolde zijn ondergebracht door Stichting Altijd Zorg mogen voorlopig in de zorginstelling blijven.

Dat heeft de rechtbank in Groningen in de vannacht om half twee in een spoedprocedure bepaald. Het personeel bij ‘t Ruige Veld is wel terecht vervangen, zo oordeelt de bestuursrechter. ,,De uithuisplaatsing van de 24 cliënten gaat voorlopig niet door”, bevestigt Anno Rijpkema van de rechtbank Noord-Nederland.

Stichting Altijd Zorg diende donderdag met spoed een verzoekschrift in bij de rechter om te voorkomen dat ze op een zijspoor zouden belanden. Dit nadat burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze had bepaald dat Stichting Altijd Zorg per direct zou stoppen op ‘t Ruige Veld.

Stokje voor gestoken

Volgens Hiemstra zijn er ernstige zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg en is de veiligheid van de 24 bewoners in gevaar. De burgemeester wilde alle bewoners vrijdag naar andere zorginstellingen in het Noorden verhuizen. Hier heeft de voorzieningenrechter met een ordemaatregel een stokje voor gestoken. De komende dagen blijven alle cliënten gewoon in Rolde. Wel wordt de zorg niet meer verleend door de medewerkers van Stichting Altijd Zorg.

Rijpkema: ,,Zowel Stichting Altijd Zorg als de gemeente Aa en Hunze hebben van de bestuursrechter enkele dagen de tijd gekregen om met een goed omkaderd verhaal te komen.” Waarschijnlijk zal de voorzieningenrechter volgende week in een soort van kort geding definitief uitspraak doen in deze zaak.

Spoedzitting uitzonderlijk

De rechtbank Noord-Nederland laat nog weten dat een dergelijke spoedzitting zeer uitzonderlijk is. Stichting Altijd Zorg en de gemeente Aa en Hunze troffen elkaar donderdagavond voor deze zitting die om 23.15 uur begon. Om 01.30 uur deed de rechter uitspraak.

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.

In samenwerking met indebuurt Groningen