RWE hoeft uitstoot energiecentrale Eemshaven nog niet continu te meten
RWE hoeft de uitstoot van bepaalde stoffen van de energiecentrale in de Groningse Eemshaven voorlopig nog niet continu te meten. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een voorlopig oordeel. Het meetvoorschrift was door de provincie in een nieuwe omgevingsvergunning opgenomen om beter inzicht te krijgen in de werkelijke uitstoot van de centrale. RWE vindt dat dit ook kan met periodieke metingen.
De rechter vindt dat RWE een overgangstermijn had moeten krijgen om benodigde apparatuur te installeren waarmee continu kan worden gemeten. Het energiebedrijf weet niet hoe lang het gaat duren voordat de apparatuur is geïnstalleerd omdat die nog voor de centrale moet worden ontwikkeld.
RWE moet van de rechter de uitstoot van chemische stoffen vanaf nu elk kwartaal meten. Dat geldt in ieder geval tot de rechter met een definitief oordeel komt in hoger beroep. Het gaat om de uitstoot van de stoffen zoutzuur, kwik en waterstoffluoride. Die stoffen komen vrij bij het verbranden van brandstoffen.
Het energieconcern wil de centrale in de Eemshaven, de grootste kolencentrale van Nederland, ombouwen naar biomassacentrale. Op dit moment wordt 15 procent van de energie opgewekt met biomassa, maar RWE heeft de ambitie om dit op korte termijn op te voeren naar 30 procent.
De rechter bepaalde eerder dit jaar nog dat de energiecentrale van RWE in de Eemshaven open mag blijven. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had een zaak aangespannen omdat beschermde natuurgebieden in de omgeving worden geschaad door te hoge stikstofconcentraties. De kolencentrale is een van de bronnen van stikstofuitstoot in de omgeving. Het provinciebestuur moest van de rechter wel opnieuw de bezwaren van MOB beoordelen.
Volgens de rechtbank had het provinciebestuur “ontoereikend gemotiveerd” waarom geen maatregelen nodig zouden zijn tegen de stikstofneerslag op natuurgebied Lieftinghsbroek. De provincie had eerst de “staat van instandhouding” van het zogeheten Natura 2000-gebied goed moeten beoordelen. Als uit die beoordeling blijkt dat maatregelen nodig zijn, komen bedrijven in de omgeving in beeld die schadelijke stikstofverbindingen uitstoten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leraren voeren actie voor hoger loon in Groningen
Groningen -
Vijlbrief bereid meer te doen voor Groningers met veel schade door gaswinning
Het kabinet is bereid te kijken of de Groningers met de grootste schades als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, beter kunnen worden geholpen. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) voorafgaand aan de ministerraad. Hij wil samen met de Tweede Kamer kijken hoe het ‘anders en beter’ kan.Groningen -
Maatregelen Groningen leiden tot verwarring: ‘Bewoners zitten met vragen en onzekerheid’
De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.Groningen -
Deelnemers klimaatwandeltocht komen weken na start in Groningen aan in Glasgow
Na ruim drie weken wandelen door Nederland en Schotland komen de deelnemers van The Climate Miles vrijdag aan in Glasgow. Daar begint zondag de COP26, de grote internationale klimaattop van de VN. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda organiseerde de tocht om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De top in Schotland is volgens de organisatie “cruciaal om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen”. -
Secondanten sluiten formatieoverleg op landgoed in Hilversum af: binnenkort naar Groningen
De laatste dag van de formatieonderhandelingen in Hilversum gaat vrijdag verder met alleen de ‘secondanten’ van de vier formerende partijen. Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (CU) zullen samen bepaalde zaken die deze deze week zijn besproken verder uitwerken. De afgelopen weken deden ze dat vaker.
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.