Schone lucht? Longpatiënten in noorden hebben last van houtstook
Het Longfonds doet een dringend beroep op gemeentelijke politici, die nu coalities vormen, om in hun afspraken meer aandacht te geven aan gezonde lucht. “Bijna 1 miljoen mensen met een longziekte hebben soms tot heel vaak last van luchtvervuiling. Houtstook, industrie, wegverkeer en landbouw leiden tot de grootste gezondheidsklachten”, zegt het fonds dat zich baseert op cijfers van instituut Nivel.
Dagblad van het Noorden schrijft dat in Groningen, Friesland en Drenthe longpatiënten vooral last hebben van houtstook. Zes op de tien patiënten geeft namelijk aan daar soms tot erg vaak last van te hebben.
“Gemeenten kunnen veel meer doen aan het verbeteren van luchtkwaliteit. Dit is daarvoor, zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen, hét moment”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. Het fonds vindt het belangrijk dat gemeentebestuurders in hun nieuwe collegeakkoorden speciale plannen opnemen om meer gezonde lucht te krijgen. “Met name op thema’s als het aanzienlijk verminderen van houtstook, uitstoot van biomassacentrales en intensieve veehouderij valt veel gezondheidswinst te behalen”, suggereert de organisatie, die ook maatregelen voorstelt.
Houtstook
Volgens Dagblad van het Noorden verschilt de bron van luchtvervuiling per regio. Houtstook is landelijk gezien wel de grootste ergernis. In Overijssel gaat het om 62 procent van de longpatiënten die er last van hebben. Daarna volgen de drie noordelijke provincies.
Zo adviseert het fonds gemeenten goede voorlichting te geven over de gezondheidsrisico’s van houtstook en dat te combineren met een oproep om niet met hout te stoken. “Nog te veel mensen zijn zich niet bewust van de schadelijkheid voor de gezondheid van henzelf en hun omgeving.”
Ook moeten gemeenten voldoende afstand nastreven tussen intensieve veehouderij en scholen, kinderdagverblijven en huizen, stelt de organisatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maatregelen Groningen leiden tot verwarring: ‘Bewoners zitten met vragen en onzekerheid’
Groningen -
Brand in Burchtstraat binnenstad Groningen
In de Burchtstraat in het centrum van Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand ontstaan op de zolder van een woning. Dat meldt RTV Noord.Groningen -
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel
De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). ,,Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel.”Groningen -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
PREMIUM44
Guang (13) is nóg angstig na gestaakt Groningen-Ajax: 'Je wilt niet weten hoeveel indruk dat maakt’
-
-
-
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota: wat zijn de gevolgen van de bezuinigingen?
Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.Groningen -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?