Volledig scherm
Shorttracker Sjinkie Knegt. © ANP

Shorttracker Sjinkie Knegt wint Sport Noord Award zonder te schaatsen

Shorttracker Sjinkie Knegt sleepte gisteravond de eerste Sport Noord Award in de wacht. Hij maakte met zijn veerkracht de meest onuitwisbare indruk in het afgelopen sportjaar.

,,Mooi, een prijs winnen zonder geschaatst te hebben!’' zei Sjinkie Knegt met een lach na de uitreiking van de eerste Sport Noord Award in Boels Groningen. ,,Ik wil in februari weer van start gaan in de wereldbeker in Dordrecht, in aanloop naar het Wereldkampioenschap in maart.’'

De 30-jarige shorttracker kreeg de prijs voor zijn enorme doorzettingsvermogen. Op 10 januari van dit jaar verbrandde hij zijn benen tijdens het aansteken van de houtkachel in zijn woonkamer en werd hij opgenomen in het Martini Ziekenhuis. Maar snel zette hij de knop om: hij moest en zou terugkeren op topniveau.

Nog niet dertien rondjes volle bak

Zover is het nog niet, vertelde Knegt: ,,Ik schaats elke dag, maar kan nog niet dertien rondjes volle bak. Nog een aantal maanden en ik ben weer terug. Ondertussen train ik veel met de ploeg en coach ik de jonge jongens, als een soort mentor. Of ik later trainer wil worden? Misschien in de toekomst, maar eerst ga ik voor goud op de Olympische Spelen van 2022.”

Voordat Knegt de prijs kreeg uitgereikt, kwamen diverse coryfeeën uit de noordelijke sportwereld aan bod. Om te beginnen schoven Gert Jakobs, Jan Mennega en Hans Nijland aan in het Sport Noord forum.

Nijland werd meteen geconfronteerd met zijn opmerkelijke terugkeer bij FC Groningen, als manager van de media-afdeling. ,,Zeer tijdelijk hoor,” nuanceerde hij meteen, ,,Maar het werd groots uitgepakt. Ik was vrijdag op weg naar Ameland en werd platgebeld. Zelfs m’n zoons belden me verontwaardigd: pa, word je nou wéér directeur. Maar het is maar voor een paar uur per week.”

‘Mollema moet schitteren op de Alpe d’Huez’

Oud-wielrenner Jakobs werd gevraagd naar zijn favoriete sportmoment van het jaar. Was het misschien de zege van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race? Nee. Het was de zege van Bauke Mollema in de Ronde van Lombardije: ,,Echt een mooie renner. Hoe hij in Japan ook die renner (Michael Woods, red.) vertelde dat er nog twee rondjes te gaan waren, terwijl de finish eraan kwam. Hij moet alleen niet meer voor het klassement rijden joh, gewoon gaan voor etappes en schitteren op de Alpe d´Huez.’'

In samenwerking met indebuurt Groningen