Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol © ANP

Staatssecretaris bepleit evenwichtige verdeling van nieuwe stroom asielzoekers

Het is belangrijk dat de vijfduizend extra benodigde opvangplekken voor asielzoekers evenredig over de twaalf provincies worden verdeeld.

Dat stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van asielzaken in een brief aan de commissarissen van de Koning, zo meldt Dagblad van het Noorden.  In het schrijven roept ze de CdK’s met gemeenten, COA en andere organisaties te gaan praten over eventuele opvanglocaties en daarmee dus rekening te houden met die evenwichtige verdeling.

Opvangen in de buurt van uiteindelijke woonplaats

Zo’n verdeling is volgens de staatssecretaris mede belangrijk omdat zo wordt bevorderd dat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen in een opvanglocatie komen die al in de buurt ligt van het dorp of de stad waar ze uiteindelijk een huis krijgen. Ze kunnen daardoor ‘zo snel mogelijk beginnen met integreren en participeren in de omgeving’ waarin ze komen te wonen.

In menig geval zal die nieuwe woonplaats in de Randstad zijn, zo stelt woordvoerder Werner van Bastelaar van het COA. ,,Daarom zien wij ook graag dat er wat meer opvanglocaties in de Randstad komen.’’

Volledig scherm
Asieldichtheid per provincie © DvhN

Huidige verdeling

In de brief van de staatssecretaris wordt ook de huidige verdeling van de opvanglocaties vermeld. Die laat zien dat de ‘asieldichtheid’ in de Randstad veel kleiner is dan bijvoorbeeld in het Noorden.

Zo heeft Zuid-Holland, met ruim 3,7 miljoen inwoners de dichtstbevolkte provincie, 1945 opvangplekken voor asielzoekers. Dat betekent dat er 1 opvangplek is op 1902 inwoners.

Voor Drenthe (493.309 inwoners, 3050 opvangplekken) geldt dat er 1 asielplek is op 161 inwoners. Voor Groningen 1 op de 210, voor Friesland 1 op de 253. Alleen in Flevoland is de ‘asieldichtheid’ groter. Daar is een opvangplek per 143 inwoners.

Bij die opvangplekken gaat het overigens steeds om de ‘netto technische opvangcapaciteit’: het maximaal aantal vluchtelingen dat in een asielzoekerscentrum geherbergd kan worden. In de praktijk ligt het aantal meestal wat lager, op basis van afspraken tussen het COA en gemeenten.

De Randstad is duur

COA-woordvoerder Van Bastelaar heeft enkele verklaringen voor de huidige verdeling. In de eerste plaats, zo zegt hij, is er het simpele feit dat er in de Randstad minder ruimte is.

,,Ook is de locatie die we moeten verwerven voor een locatie minder duur in andere delen van het land dan in de Randstad. En de grondprijs is een van de zaken waar we naar kijken bij het zoeken naar nieuwe locaties, naast zaken als draagvlak. We hebben wel te maken met overheidsgeld.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen