Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Stikstofbeleid kwelt boeren in Drenthe en Groningen: mogen ze straks nog wel uitbreiden?

Van de 1125 projecten in de provincie Groningen die door de stikstofuitspraak van de Raad van State stilstaan, zijn 234 ingediend door de landbouw.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Volgens de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer maakt vooral de agrarische sector zich grote zorgen over de gevolgen van de stikstofuitspraak. Het gaat om bedrijven die voor bijvoorbeeld een uitbreiding of een bouwproject een natuurvergunning nodig hebben.

,,Afgelopen week sprak ik met een groep jonge boeren. Ze willen weten waar ze aan toe zijn, omdat de uitkomst van wezenlijk belang is voor de bedrijfsvoering. Ik heb ze verteld dat we naar oplossingen zoeken. Ze moeten nog even geduld hebben’’, zegt Staghouwer.

Nieuw rekenmodel

Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er een nieuwe rekenmethode komt, waarmee de uitstoot en de belasting voor het milieu kan worden uitgerekend. Aanvragers van vergunningen kunnen dan zien in hoeverre hun projecten de natuur raken. Over de normering wordt nog gesteggeld.

De provincies brachten gisteren een inventarisatie naar buiten: in Groningen gaat het om 1125 en in Drenthe om 832 projecten, die opnieuw onder de loep moeten worden genomen. Daartussen zitten ook grote projecten, waaronder de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam, de verbouwing van de gevangenissen in Ter Apel en Veenhuizen, de Johannes Post Kazerne in Havelte en windmolenparken in de Waddenzee.

Oud-minister en Groninger Johan Remkes doet onderzoek naar de normering, gevolgen en oplossingen voor de lange termijn. ,,Dat onderzoek kan ook nog van invloed zijn op de projecten in Groningen’’, aldus Staghouwer.

Kwetsbare natuur

De gedeputeerde stelt dat Groningen maar twee Natura 2000-gebieden heeft die extra bescherming genieten. Het betreft het Waddengebied en Lieftinghsbroek. ,,Er hoeft in in Groningen relatief weinig stikstofuitstoot te worden gecompenseerd.’’

Drenthe daarentegen kent twaalf kwetsbare natuurgebieden waar een overschot aan stikstof is geconstateerd, waaronder het Fochteloërveen, het Dwingelderveld, Holtingerveld en Bargerveen.

‘Dit vreet aan je’

Alma den Hertog, regiobestuurder bij LTO Noord, zegt dat de hele veehouderij in grote onzekerheid verkeert. ,,Daar komen dan politieke uitspraken van D66, die vindt dat de veestapel wel gehalveerd kan worden, nog eens bij. Dat vreet aan je. Niet alleen beroepsmatig maar ook als persoon.’’

Volgens Den Hertog variëren vergunningaanvragen door agrariërs van een bevestiging van de huidige situatie tot een verbouwing aan de binnenkant tot een vergroting van het bedrijf. ,,Het gaat niet altijd om uitbreiding van de veestapel.’’

Kleine projecten kunnen mogelijk door

Volgende week wordt aan de hand van de nieuwe rekenmethode bekeken of er op de lijst van 1125 ook projecten staan waarbij geen of een niet noemenswaardige hoeveelheid stikstof wordt uitgestoten. Volgens Staghouwer is de verwachting dat zij niet langer ‘on hold’ worden gezet.

Van de 1125 projecten in Groningen zijn 400 ingediend door de provincie, 127 door het Rijk en zoals gezegd 234 door de agrarische sector. De rest komen van de gemeenten en de waterschappen. Van de 832 projecten in Drenthe zijn er 91 ingediend door de provincie, 8 door het Rijk, 22 door de waterschappen en de rest door de gemeenten.

In samenwerking met indebuurt Groningen