Volledig scherm
Een zonnepark nabij Eindhoven Airport © ANP

Stop op aanvragen voor zonneparken

De gemeente Westerwolde neemt voorlopig geen nieuwe aanvragen voor het opzetten van zonneparken in behandeling.

De reden van deze ‘stop’: de gemeente werd in de afgelopen maanden overspoeld met aanvragen. ,,Het zijn er zoveel geweest, dat we onze handen vol hebben aan het behandelen ervan’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA).

Voldoende draagvlak

De gemeenteraad van het uitgestrekte en landelijke Westerwolde stelde eerder dit jaar regels vast voor de aanleg van zonneparken. Die regels wijzen bepaalde locaties aan waar de parken mogen komen. Ze zeggen ook dat initiatiefnemers voldoende draagvlak moeten vinden bij omwonenden van de beoogde locaties. Daarbij moeten die omwonenden mee kunnen profiteren van de opbrengsten van de parken.

Drijvend zonnepark

Na het vaststellen van die regels begonnen de aanvragen meteen binnen te komen, in een hoog tempo. Waardoor Westerwolde zich momenteel concreet over zeven plannen buigt. Blijham, Ter Apel, Ter Apelkanaal, Bellingwolde zijn dorpen waar initiatiefnemers hun oog op hebben laten vallen. En bij een van de plannen gaat het om een drijvend zonnepark bij Sellingerbeetse.

Lopende zaken

Met die zeven concrete plannen houdt het niet op. Er zitten ook nog eens vijf aanvragen ‘in de pijplijn’. Burgemeester en wethouders vinden het daarom voorlopig even welletjes. ,,Nieuwe verzoeken die we krijgen, nemen we voorlopig niet in behandeling’’, zegt Huizing. ,,We willen eerst de lopende zaken goed afhandelen, kijken of er inderdaad voldoende draagvlak gevonden wordt. Dan weten we ook hoeveel hectares grond er door zonneparken in beslag genomen gaan worden en hoeveel er nog bij kunnen.’’

Vlagtwedde

De aanleg van een zonnepark is overigens al van start gegaan. Bij Harpel, ten zuiden van Vlagtwedde, worden op een oppervlakte van 120 hectare zonnepanelen aangelegd. De goedkeuring voor dat park werd enkele jaren geleden al gegeven door de voormalige Vlagtwedde die is opgegaan in Westerwolde.

De gemeente heeft overigens geen regels vastgesteld waar het om grote windmolens gaat. De gemeenteraad wijdde er wel enkele discussies aan maar tot een beleid kwam het niet. Een aantal ondernemingen heeft wel het voornemen geuit om zulke molens te bouwen maar hun plannen worden dus niet behandeld door de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Groningen