Wandelaars trotseren storm Dennis op het strand van Egmond aan Zee. Een week na storm Ciara raast er opnieuw een storm over het land heen.
Volledig scherm
Wandelaars trotseren storm Dennis op het strand van Egmond aan Zee. Een week na storm Ciara raast er opnieuw een storm over het land heen. © ANP

Storm Dennis zwelt aan. Code geel aan de kust, in Drenthe en Groningen windstoten tot 75 km/u

Storm Dennis rammelt aan de poort. Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd in het hele land. Drenthe en Groningen moeten rekening houden met windstoten tot 75 km/u. Volgens

In Friesland, Noord-Holland en op de waddeneilanden is code geel zaterdagavond al ingegaan. Hier kunnen ‘s avonds windstoten voorkomen tot 90 km/u.

Vandaag doet Dennis nog luider van zich spreken en trekt de storm vanuit het noordwesten landinwaarts. Het noordwestelijk kustgebied krijgt dan te maken met windstoten tot 100 km/u. In het binnenland kunnen de windvlagen snelheden bereiken tot 75 km/u. Langs de kust van Groningen kan dat oplopen tot 90 km/u.

Code geel tot 17 uur

In Drenthe en Groningen geldt code geel zondag van 06.00 uur tot 17.00 uur.

In de loop van zondagmiddag neemt de wind van het noordwesten uit af. In het zuidoosten houdt de kans op zware windstoten aan tot in de avond. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting.

Minder zwaar dan Ciara

Storm Dennis is minder zwaar dan storm Ciara die afgelopen zondag ons land teisterde. Toen haalden we windkracht 10, maar Dennis komt niet verder dan windkracht 9 (en dan alleen op de waddeneilanden).

Niettemin zijn de windvlagen van Dennis krachtig genoeg om bomen te knakken, dakpannen van de daken te blazen en losliggende spullen uit de tuin mee te voeren.

Het wordt zondag ongewoon zacht voor de tijd van het jaar: van 12 graden bij ons tot zelfs 16 graden in het zuiden.

In samenwerking met indebuurt Groningen