Volledig scherm
Kippen buiten op het erf, foto ter illustratie © ANP

Taakstraf voor frauderende dierenarts Veendam

Dierenarts Huub B. (49) uit Veendam heeft een taakstraf van 240 uur gekregen en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar voor jarenlange fraude met entingen van pluimvee.

De rechtbank in Zwolle bepaalde dat B. zijn beroep mag blijven uitoefenen, maar gaat hij weer de fout in, dan krijgt hij alsnog een beroepsverbod van een jaar. ,,We gaan er van uit dat hij zijn lesje heeft geleerd’’, aldus de rechter. De rechter legde hem ook een voorwaardelijke boete op van 50.000 euro als extra stok achter de deur.

B. heeft bij dertig pluimveebedrijven in Noord-Nederland inentingen met te weinig of geen entstof toegediend bij vooral vleeskuikens die beschermd moesten worden tegen pseudovogelpest. De dierenarts gebruikte bijna 15 miljoen vaccins minder dan hij factureerde.

,,Dat zijn ernstige feiten’’, aldus de rechter.

Gevaar voor besmetting pseudovogelpest

Door dit gesjoemel heeft hij de sector en de volksgezondheid in gevaar gebracht, oordeelt de rechtbank. Pseudovogelpest is een zeer besmettelijke ziekte die kan worden overgebracht op de mens. Om uitbraken te voorkomen moeten bedrijven pluimvee preventief enten. De kuikens hadden waarschijnlijk te weinig antistoffen om een uitbraak te trotseren, waardoor de pluimveesector plat zou worden gelegd.

Justitie had twaalf maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk) en een beroepsverbod van een jaar geëist. Zo ver wilde de rechter niet gaan. Er loopt ook nog een tuchtzaak tegen B. De aanklager in die zaak heeft voorgesteld dat B. een halfjaar zijn werk niet mag uitoefenen.

De rechter stemde wel in met een ontnemingsvordering van 170.000 op de voormalige maatschap.

Collega’s deden aangifte

Scheve verhoudingen binnen de maatschap Dierenkliniek Noord-Nederland leidde in 2017 tot een aangifte tegen de 49-jarige dierenarts, die in Scheemda woont. Hij diende tussen juli 2014 en januari 2017 ruim 15 miljoen vaccins minder toe dan dat de toenmalige maatschap factureerde. Op deze manier leek het alsof de voorgeschreven wettelijke dosis gebruikt werd. Een administratieve slordigheid volgens B.

B. gebruikte weloverwogen minder medicatie omdat het gezonder is voor de dieren, vertelde hij twee weken geleden op de zitting. De rechter vond dat hij dat niet voldoende heeft onderbouwd.

In samenwerking met indebuurt Groningen