Volledig scherm
Een tiny house in Nieuwegein ter illustratie. © Foto Ruud Voest

Tussen Groningen en Hoogkerk komt een wijkje met tiny houses

Waarschijnlijk al dit jaar verrijzen op het Westpark, tussen Gronijngen en Hoogkerk, de eerste van uiteindelijk mogelijk dertig ‘tiny houses’.

De gemeente wijst hiervoor een ‘wijkje’ aan in het recreatiegebied voor maximaal tien jaar. Een nog op te richten coöperatie Lutje Westpark kan daar minimaal vijftien en maximaal dertig tijdelijke, energieneutrale en zelfvoorzienende huisjes realiseren.

Quote

Een verrijking van het woningaan­bod in Groningen

Roeland van der Schaaf

Ook voor Meerstad, aan de oostkant van de stad, wordt gewerkt aan vergelijkbare plannen. Voor dit gebied denkt de gemeente aan wat luxere tiny houses, onder architectuur ontworpen. Hier gaat het volgens verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf echter nog zeker tot 2021 duren voor er gebouwd wordt.

,,Een verrijking van het woningaanbod in Groningen’’, zegt de wethouder over de tiny houses. Vanuit de gemeenteraad was, vooral door GroenLinks en Partij voor de Dieren, aangedrongen op de aanwijzing van gebieden waar deze nieuwe woonvorm gerealiseerd kan worden.

Spelregels in ‘kavelpaspoort’

Met de initiatiefnemers achter Lutje Westpark zijn inmiddels spelregels afgesproken over de inrichting en gebruik in een zogeheten ‘kavelpaspoort’. De coöperatie krijgt het aangewezen gebied in pacht en verhuurt de kavels aan mensen die er een tiny house willen bouwen. Per kavel van 400 vierkante meter mag hooguit 100 vierkante meter worden bebouwd.

Het maximale grondoppervlak van de huisjes mag maar 50 vierkante meter zijn. De ruimte van de kavel buiten het bouwoppervlak is openbaar en bestemd voor collectieve voorzieningen, zo staat in het plan.

In samenwerking met indebuurt Groningen