Volledig scherm
Tot het voorjaar blijft het tijdelijke VVV-gebouw nog staan. © Archief Dagblad van het Noorden.

Vaarwel, tribune: VVV-kantoor verlaat Grote Markt

Het tijdelijke VVV-kantoor, inclusief geliefde tribune, verdwijnt komend voorjaar van de Grote Markt in Groningen. De VVV-winkel vertrekt deze maand al om in het nieuwe Forum Groningen verder te gaan als Groningen Store. Dat meldt het Dagblad van het Noorden

Het kleurrijke, opvallende paviljoen heeft het langer uitgehouden tegenover het Stadhuis dan van tevoren gedacht. In oktober 2011 werd het opgetrokken uit oude gevelplaten van het Groninger Museum, om tijdelijk onderdak te bieden aan het VVV-kantoor en een informatiecentrum over de bouw van het Forum Groningen.

Maar dat Forum is nu af, gaat eind deze maand open, en maakt het tijdelijke gebouw overbodig. „Tot het voorjaar blijft het op de Grote Markt staan”, zegt woordvoerder Johan Dijkema van de gemeente Groningen. „Daarna zoeken we een nieuwe bestemming.”

VVV-kantoor weg: einde van een tijdperk

Dat kan betekenen dat het gebouw naar elders wordt verplaatst. „Misschien heeft een sportvereniging er bijvoorbeeld belang bij.” Maar er is veel sprake van achterstallig onderhoud, zegt Dijkema, met bijvoorbeeld lekkage tot gevolg. „Het gebouw was altijd al bedoeld als tijdelijk. Dus sloop is ook een optie.”

Hoe dan ook verdwijnt het van de Grote Markt, en je kunt gerust stellen dat daarmee een einde komt aan een tijdperk. Stadjers en toeristen maakten graag gebruik van de traptreden aan de voorgevel van het gebouw, voor zitplaatsen met koninklijk uitzicht over de markt.

Mogelijk nieuwe zitplek op de Grote Markt

De gemeente liet zelfs à 85.000 euro een lift installeren, zodat ook mensen die slecht ter been zijn het dak kunnen bereiken. Mogelijk wordt die lift los verkocht. Hoe veel hij gebruikt werd, is niet precies duidelijk, volgens Dijkema. „Dat varieert echt per maand.”

Maar de tribune, zoals de traptreden ook wel bekendstaan, zit steevast vol mensen. „Die is populair, ja”, erkent Dijkema. „Mogelijk komt er iets anders voor in de plaats. Of misschien vinden mensen straks een nieuw zitplekje bij het Forum.”

In samenwerking met indebuurt Groningen