Volledig scherm
Spullen op het strand die zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren. © ANP

Veertig containers MSC Zoe in Waddenzee moeilijk te vinden

Er liggen nog veertig containers van containerschip MSC Zoe op de bodem van de Waddenzee. Dat zegt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland.

De containers zijn steeds moeilijker te vinden omdat de bodem van de zee in beweging is. Maar er zitten volgens Bolding geen gevaarlijke stoffen in.

Rijkswaterstaat onderhandelt namens gemeenten en particuliere partijen over schadevergoedingen. Ze praat met de verzekeraar van de reder en niet met de reder zelf. ,,Ik kan u verzekeren dat er stevig wordt onderhandeld’’, aldus Bolding.

Afspraak is dat als er nog troep van het containerschip op stranden en kwelders aanspoelt dit op kosten van de reder wordt opgeruimd. Maar het overleg over de lange termijnschade verloopt stroef omdat niet duidelijk is wat die schade is. De samenwerkende partijen willen daarom de Waddenacademie onderzoek laten doen naar de lange termijneffecten op planten, dieren en waterkwaliteit.

Eeuwigdurende verplichting

Omdat de schade is aangebracht in een natuurbeschermingsgebied Natura 2000 heeft de veroorzaker van de schade wettelijk eeuwigdurende verplichtingen de schade te herstellen, zegt Bolding, ,,Dat maakt het allemaal niet makkelijker om tot resultaat te komen. Ook omdat die lange termijneffecten niet duidelijk zijn.’’ Tot het lange termijnonderzoek is afgerond blijft Rijkswaterstaat in overleg met de verzekeraar.

342 containers verloren

Containerschip MSC Zoe verloor op 1 januari dit jaar tijdens een storm 342 containers ten noorden van de Waddenzee. Stranden, kwelders en dijken werden overspoeld met troep. In sommige containers zaten gevaarlijke stoffen, in andere (micro)plastics: kleine plastic korreltjes die in de natuur niet of nauwelijks terug te vinden zijn.

In samenwerking met indebuurt Groningen