Volledig scherm
Illustratiefoto. © ANP XTRA

Verdachte anti-windmolenactivist Jan H. wil geen actie, maar rust op eerste strafzitting

Jan Nieboer (61) van Platform Storm is dinsdag bij de rechtszitting rond anti-windmolenactivist Jan. H. ,,Met mijn aanwezigheid wil ik laten zien dat ik er voor hem ben.’’

Mogelijk volgen veel andere actievoerders het voorbeeld van de woordvoerder van het verzet tegen windparken in Groningen en Drenthe. Op Facebook circuleert een anonieme oproep om massaal naar de zitting te komen. De rechtbank in Assen buigt zich onder meer over het voorarrest van de ex-voorman (58) van Storm Meeden. Mag Jan H. na ruim honderd dagen cel naar huis of zijn de verdenkingen naar het oordeel van de rechtbank zo ernstig dat hij in de gevangenis moet blijven?

Jan H. wil geen actievoerders in zittingszaal

Jan H. heeft via zijn familie laten weten dat hij liever geen actievoerders of andere bekenden in de zittingszaal ziet. Platform Storm meldt via sociale media: ‘Hij heeft al zijn aandacht en kracht nodig voor de inhoud.’ Buiten wachten op de afloop wordt volgens de actiegroep wel gewaardeerd.

Medeverdachte Nieboer (61) volgt de zitting wel in de zittingszaal. ,,Ik heb de oudste dochter van H. gesproken. Zij weet dat ik er ben en stelt dat op prijs.’’ De inwoner van 2e Exloërmond zat zes weken vast. Hij wordt net als H. verdacht van het versturen van dreigbrieven aan bedrijven die werk doen voor de Windpark N33 bij Meeden en Windpark Drentse Monden en Oostermoer.

Zwaarste verdenking: dumping asbest

De zwaarste verdenking tegen Jan H. is het dumpen van asbest op drie locaties waar gewerkt zou worden door bedrijven die ook opdrachten doen voor windmolenparken. Van de Groninger is DNA gevonden op een van de vervuilde locaties. Nieboer zegt daarover: ,,DNA alleen is geen bewijs. Jan wordt zo lang vastgehouden om gezichtsverlies van het Openbaar Ministerie te voorkomen. Tegen mij hebben ze al helemaal niets.’’

Het OM meldde vorige week echter dat Nieboer wel wordt vervolgd en later samen met H. terecht moet staan tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Volgens de inwoner van 2e Exloërmond maakt het OM zich schuldig aan het bewust verspreiden van eenzijdige en valse informatie.

Gevaar volksgezondheid

Dat H. zo lang in voorarrest zit komt door de verdenking van asbestdumpingen. Het wetboek van strafrecht noemt dat opzettelijke milieuverontreiniging met gevaar voor de volksgezondheid. Dat is een misdrijf waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat. Ook oordeelde de rechtbank eerder dat sprake was van een daad die de rechtsorde heeft geschokt. Een woordvoerder van het OM heeft wel laten doorschemeren dat de strafmaat voor H. waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan twaalf jaar.

H. wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de dreigbrief aan de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper. Op bedreiging staat maximaal twee jaar celstraf. Maar als iemand in een publieke functie het doelwit is, kan de straf zwaarder uitvallen.

Nog een man en vrouw verdacht van betrokkenheid dreigbrieven

Tegelijkertijd met Nieboer en H. werd op 19 juni ook een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen gearresteerd. Hij zat enkele dagen vast op verdenking van betrokkenheid bij de dreigbrieven.

In juli werden opnieuw dreigbrieven gestuurd naar bedrijven en naar de ministers van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken. Een paar dagen later werd een 65-jarige vrouw uit Emmen opgepakt. Zij mocht na verhoor dezelfde dag weer naar huis. Of deze vrouw en de man uit Nieuw-Buinen worden vervolgd, weet het OM nog niet.

In samenwerking met indebuurt Groningen