Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Verdachte moord Hidde Bergman (Jaagpad) naar rechtbank

De 26-jarige M.M.T. die wordt verdacht van de moord op Hidde Bergman moet op donderdag 19 september voor het eerst voor de rechtbank in Groningen verschijnen. Het gaat om een pro forma-zitting.

De 27-jarige Hidde Bergman werd op 14 mei dit jaar door messteken om het leven gebracht op het Jaagpad, nabij het Zernikecomplex in Groningen. Hij was op dat moment aan het hardlopen.

Op 10 juni werd de verdachte aangehouden in een appartementencomplex aan de Soniusgang in Groningen. Kort daarvoor was een compositietekening van de mogelijke dader verspreid.

Geen gelijkenis

Huisgenoten verklaarden in juni tegenover deze kant dat de man er sinds twee maanden woonde, regelmatig om sigaretten bietste en gebrekkig Nederlands sprak. Hij zou niet veel gelijkenis tonen met de compositietekening. De verdachte heeft een Nederlandse achternaam.

Het onderzoek naar de omstandigheden waaronder Hidde Bergman om het leven is gekomen verloopt naar verluidt moeizaam en is nog in volle gang. Zo wordt nog steeds gezocht naar het steekwapen. Recent liet het Openbaar Ministerie weten dat T. meewerkt aan het onderzoek. Over wat hij heeft verklaard is evenwel niets bekendgemaakt. Bergman was naar het lijkt een willekeurig slachtoffer.

Nog geen inhoudelijke behandeling

T. wordt bijgestaan door de Groningse advocaat Annemiek Mulder. Zij wil niets over de zaak zeggen.

Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. Naar verwachting zal dat pas in de tweede helft van dit jaar zijn. De zaak komt op 19 november voor de rechter omdat T. dan ruim honderd dagen vastzit. Die wet schrijft voor dat de strafzaak na zo’n periode, ook als het onderzoek nog niet is afgerond, in het openbaar moet aanvangen.

In samenwerking met indebuurt Groningen