Zes auto's eindigen in tuin van gezin met jonge kinderen: de Bermuda-driehoek van Niebert

VideoBij een familie aan de Carolieweg in het Groningse Niebert is al vijf tot zesmaal een ‘verdwaalde’ auto in de tuin beland. Het deel van de tuin dat direct aan de weg grenst is daarom al verboden voor de kinderen. De gemeente grijpt nu eindelijk in na toenemende zorgen van bewoners. 

Moritz Spannagel (37) en Marleen Steggink (36) wonen met hun drie kinderen van 12, 5 en 3 jaar. in een vrijstaande woonboerderij op de hoek Carolieweg/Halbe Wiertsmaweg. Ter plaatse is 60 kilometer per uur toegestaan.

Volgens Spannagel lappen veel passerende automobilisten deze maximumsnelheid aan hun laars. Met als gevolg dat hardrijders op gezette tijd met vliegende vaart uit de bocht vliegen om dwars door een beukenstruik in de tuin te belanden. De ‘crash’ van de automobilisten eindigt meestal op hooguit anderhalve tot twee meter afstand van een speel- en klimtoestel in de tuin.

Tot nu toe kwamen de onfortuinlijke bestuurders met de schrik vrij. ,,Maar vlakbij het speeltoestel staat in onze tuin een grote boom. ,,Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als een volgende brokkenmaker deze esdoorn ramt’’, zegt Marleen Steggink. Zij en haar man beschikken over een ruime tuin.

Deel tuin verboden voor de kinderen

Uit voorzorg laten zij hun kinderen niet spelen in het gedeelte van de tuin dat direct grenst aan de gevaarlijke kruising waarop veel verkeer passeert. Maar zeker ook in het belang van de veiligheid van haar kinderen dringt Steggink aan op aanpak van de verkeersveiligheid ter plekke.

Partner Moritz Spannagel woont al tien jaar op deze plek. Hij telde in de loop der jaren vijf tot zes incidenten op rij. ,,Aanvankelijk gebeurden die in de wintermaanden bij gladheid’’, zegt hij. ,,Maar de laatste jaren is het ook in de zomer en het voorjaar geregeld raak.’’

De laatste keer was op 21 november. En ook in juni van dit jaar deed zich weer een crash voor in de tuin. Moritz: ,,Bij het laatste voorval zat ik boven in huis. Ineens hoorde ik een auto hard remmen. Daarna volgt een harde klap. Dan weet ik natuurlijk al lang wat er loos is.’’

Brokkenpiloten zijn vaak jonge mannen

Het is Spannagel opgevallen dat de bestuurders die uit de bocht vliegen doorgaans jonge mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar. ,,De technomuziek knalt soms uit de boxen van de auto. Ik heb ook al eens meegemaakt dat de bestuurder achter het stuur zat te bellen. Toen hij de auto eenmaal in onze tuin had ‘geparkeerd’, ging hij vrolijk door met bellen.’’

De meeste brokkenpiloten ontkennen met klem dat ze te hard reden. Spannagel en zijn partner achten de tijd gekomen dat er maatregelen worden genomen. ,,Met een aantal buren staken we dit voorjaar de koppen al eens bij elkaar om samen te broeden op een oplossing. Prompt vloog een week later een volgende auto uit de bocht.’’

Tijdelijke maatregel

Na een publicatie in deze krant gingen twee verkeersambtenaren van de gemeente Westerkwartier vorige week maandag in gesprek met vijf buurtbewoners. Tijdens dit gesprek zijn meteen spijkers met koppen geslagen: al op korte termijn worden twee ‘straatjuwelen’ geplaatst bij de woning van Spannagel op de driesprong met de Halbe Wiersmaweg. Het gaat om twee betonvoeten met reflecterende palen.

De wegversmalling die zo ontstaat, moet het verkeer ter plaatse afremmen. Dit is een tijdelijke maatregel, in afwachting van een definitieve oplossing die volgend jaar wordt getroffen.

Familie blij met snelle actie

Afhankelijk van de medewerking van de leverancier uit Leek wil de gemeente de straatjuwelen liefst nog voor de jaarwisseling plaatsen. Anders wordt het direct na oud en nieuw.

Omdat de Halbe Wiersmaweg al is ingericht met drempels zijn hier volgens de gemeente geen maatregelen nodig. De familie Spannagel-Stegging is erg ingenomen met de snelle actie van de gemeente.

Volledig scherm
Het kruispunt in kwestie © Google Streetview

In samenwerking met indebuurt Groningen