Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zeven jaar cel voor man (23) die broer doodschoot in huis Assen

De 23-jarige Gabriel D. die zijn broer Michael (32) doodschoot tijdens een ruzie in de keuken van een huis aan de Rolderstraat tijdens de TT in Assen vorig jaar, krijgt 7 jaar cel voor doodslag en verboden vuurwapenbezit. De officier had dit ook geëist.

De rechtbank vindt dat er geen sprake is van moord, omdat de verdachte zou hebben gehandeld uit een hevige emotionele opwelling. Wel heeft Gabriel volgens de rechter ,,onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt. Dat bleek ook wel uit het indrukwekkende verhaal van de moeder van de zoons”. Dat schrijft Dagblad van het Noorden. 

‘Nooit de bedoeling hem te doden’

De verdachte heeft telkens gezegd dat hij nooit de bedoeling had zijn broer Michael te doden. Zijn broer die uit Curaçao was overgekomen, logeerde een tijd bij hem. Gabriel en Michael zouden ruzie hebben en de verdachte zei dat hij alleen maar wilde dat zijn broer zijn huis uit ging.

Hij begon met een pistool te zwaaien om zijn eis kracht bij te zetten, toen het volgens hem per ongeluk af ging. Het pistool zou hij eerder hebben gevonden tijdens een wandeling in het bos. Het Nederlands Forensisch Instituut stelt dat het onmogelijk is dat het wapen per ongeluk afging, de trekker moet zijn overgehaald door Gabriel.

Het slachtoffer werd in zijn hals geraakt. De verdachte probeerde het bloeden met een doek te stelpen en riep naar de buren dat ze 112 moesten bellen. Op weg naar het ziekenhuis overleed zijn broer.

Moeder: ‘Beide zoons verloren’

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden, betuigde de verdachte spijt. De moeder van de zoons maakte gebruik van haar spreekrecht en zei dat het voelde alsof ze beide zoons was verloren . ,,Wij zijn er van overtuigd dat het schot van Gabriel niet intentioneel was. Wat wij hebben begrepen is dat hij Michael alleen bang wilde maken. Wij moeten doorgaan. Het geloof in God helpt ons daarbij. Ondanks alles zal onze liefde voor Gabriel blijven zolang we in leven zijn.”

D. krijgt 7 jaar cel, maar er is ook een gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd. Dat betekent dat na de detentie er nogmaals kan worden gekeken of er extra behandeling nodig is om recidive te voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Groningen