Zo staat de gemeente Groningen er financieel voor
indebuurt GroningenIs Groningen een rijke gemeente, of moeten de burgemeester en wethouders ieder spreekwoordelijk dubbeltje omdraaien?
Accountantskantoor BDO deed onderzoek naar de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten. Daaruit blijkt dat veel gemeenten de geldzaken niet helemaal op orde hebben.
Zo wordt er in sommige gemeenten meer geld uitgegeven dan dat er binnenkomt. Hierdoor wordt er niet, of heel weinig, geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op de toekomst. Maar hoe zit dat in gemeente Groningen?
Inkomsten van gemeente Groningen
Om te beginnen: waar komt het geld vandaan? Gemeenten ontvangen langs allerlei kanten geld, maar de belangrijkste inkomstenbron is het Rijk. Daar komt in Groningen 69,1 procent van de inkomsten vandaan. De grootste bijdrage van het Rijk komt via het gemeentefonds.
Dat bedrag wordt bepaald door allerlei factoren, zoals het aantal inwoners, jongeren en ouderen, lage inkomens, land- en wateroppervlakte en het aantal stads- en dorpskernen. Een gemeente mag grotendeels zelf bepalen hoe ze dat geld besteden.
Uitkeringen en belastingen
Andere inkomsten ontvangt de gemeente uit uitkeringen en belastingen. De uitkeringen krijgt de gemeente ook van het Rijk. Dat geld gaat rechtstreeks naar voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals de bijstand en bijvoorbeeld korting op sport en musea.
Een andere vorm van inkomen komt uit de gemeentelijke belastingen. Van alle belastingen die burgers betalen, haalt de gemeente het meeste uit de onroerendzaakbelasting van huiseigenaren en afvalstoffenheffingen. In Groningen gaat dat over respectievelijk 4,5 procent en 4,4 procent van de belastinginkomsten. Uiteraard zijn er ook nog andere inkomstenbronnen, zoals opbrengst van verkochte grond, belastingen aan bedrijven en eventueel spaargeld.
Score van Groningen
Staat gemeente Groningen er financieel goed of slecht voor? Het rapportcijfer dat Groningen krijgt, is een 5. Daarmee staat onze gemeente op plaats 31 van de 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Dat houdt in dat er ruimte is voor verbetering in onze gemeente.
Om de financiële gezondheid van een gemeente te meten, is gekeken naar vijf verschillende kenmerken: de schuld, het eigen geld, investeringen, de vaste inkomsten en de belastingen.
Hieronder lees je hoe Groningen scoort op die vijf punten:
Schuld: De schuld in Groningen is 106 procent van de hoogte van de jaarlijkse inkomsten. Dat moet niet meer worden, want hoe hoger de schuld, hoe lastiger het wordt om het af te lossen. Vanaf een schuldpercentage van 130 procent wordt dit als een risico gezien.
Eigen geld: Van alle bezittingen en geld op de bankrekening is maar 8 procent van de gemeente zelf, de rest is geleend. Met minder dan 50 procent eigen bezittingen komt de gemeente in de gevarenzone. Als het lager wordt dan 20 procent loopt de gemeente echt risico.
Investeringen: Hoe meer geld een gemeente heeft geïnvesteerd in grond, hoe meer risico zij loopt. Je moet eerst investeren en nog maar zien of je dat terugverdient met grondverkopen. Om het risico te bepalen gebruiken accountants een ‘exploitatieratio’, die is in Groningen 32 procent. Vanaf 35 procent loopt de gemeente het meeste risico, liever zien accountants dit getal lager dan 20 procent.
Vaste inkomsten: De vaste inkomsten in Groningen zijn hoger dan de vaste lasten, dus de gemeente heeft genoeg geld om de vaste lasten te betalen.
Belastingen: De belastingen in Groningen zijn 116,2 procent van het landelijk gemiddelde. Het is dus al hoger dan in de rest van het land, daar kan de gemeente bij financiële tegenslagen geen extra geld vandaan halen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gratis hout van de gemeente Groningen voor degene met het beste plan
-
PREMIUMMet video's12
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUM
Nieuwe ondernemers zagen toekomst in deze straat, toen kwam corona: ‘Achterstand bijna niet in te halen’
Ze zaten er net en toen brak corona uit. De nieuwe ondernemers van de Bergse Dorpsstraat in Rotterdam-Hillegersberg waren de paradepaardjes van het opgeknapte winkelgebied, totdat alles op slot ging en zij geen hulp kregen. ,,We zijn op zo’n grote achterstand gezet, bijna niet in te halen.’’ -
6 tips22
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten
Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.Groningen
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
Noodopvang asielzoekers in Assen wordt 'wachtkamer' voor aanmeldcentrum Ter Apel
De crisisnoodopvang voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen gaat dicht. In plaats daarvan wordt het gebouw een ‘wachtkamer’. Als het aanmeldcentrum in Ter Apel vol zit, kunnen nieuwe asielzoekers drie tot vijf dagen in de Drentse hoofdstad terecht voordat ze worden geregistreerd. Na de registratie gaan ze naar een andere opvang.Ter Apel, Zoutkamp -
Rutte wacht zware verwijten in debat over aardgaswinning Groningen
Premier Mark Rutte zal alles uit de kast moeten halen om het vertrouwen van de Tweede Kamer te behouden tijdens het debat over de bevingsschade in Groningen. Zowel oppositie- als regeringspartijen zijn kritisch over zijn rol.Groningen