Volledig scherm
Archieffoto. © Rijnhout Media

Zoektocht naar mes Jaagpadmoord levert niet veel meer op dan een cd en een blikje: hoe gaat zoiets in zijn werk?

Een speciaal team van de politie zocht woensdag in en rondom het Reitdiep naar het mes dat is gebruikt bij de Jaagpadmoord. De opbrengst? Een cd van Frans Bauer die waarschijnlijk niet meer werkt, een decoupeerzaag en de resten van een blikje. Maar geen mes.

Bij de fatale steekpartij op 14 mei kwam Hidde Bergman (27) uit de stad Groningen om het leven. In het TV-programma Opsporing Verzocht is eerder deze week een soortgelijk mes getoond als dat waarmee Bergman vermoedelijk is omgebracht. Het gaat om een keukenmes, gekocht bij de winkel Action. Het mes is deels van keramiek en staal en heeft een plastic handvat.

Gespecialiseerd team van de politie

De politie besloot een landelijk team in te zetten, dat gespecialiseerd is in het zoeken naar vermiste mensen en voorwerpen in en en onder het water. Drie agenten van het team zochten op twee verschillende locaties.

Een van hen ging in een waadpak zoeken rondom een bruggetje, op een kleine honderd meter van het kanaal. Een van de scenario’s is dat de verdachte het mes vanaf dit bruggetje in het water heeft gegooid.

Politie is op zoek naar zo’n soort keukenmes in zaak moord Jaagpad

Waterproof metaaldetector

De agent gebruikte een speciaal soort metaaldetector, die waterproof is. Daarmee kon hij het water en de modder het gebied minutieus afspeuren. Als de metaaldetector afging, ging hij met een sterke magneet in de modder om het voorwerp te pakken.

Aan de magneet zat een lang stuk touw. Daarmee kon hij na gebruik de magneet een eind weggooien, zodat deze niet zou storen met de metaaldetector.

Twee andere agenten zochten in het Reitdiep vanaf een bootje. Zij gebruikten een apparaat met magneten, dat ze over de bodem schraapten. Het apparaat werd regelmatig naar boven gehaald om te kijken of er wat aan de magneet is blijven hangen.

Schok door Groningen

De Jaagpadmoord bracht een schok teweeg in Groningen. De Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en sportclubs op het Zernikecomplex riepen hun studenten, medewerkers en leden op zoveel mogelijk samen te lopen of te fietsen en goed op elkaar te letten.

Huisgenoten verdachte Jaagpadmoord: ‘Eng om met iemand in huis te wonen die verdacht wordt van zó iets heftigs’

Op 9 juni heeft de politie een een 26-jarige man aangehouden in een studentenhuis ergens rondom de binnenstad van Groningen. Hij werd opgepakt op verdenking van het vernielen van een auto. Tijdens de verhoren kwam hij bij de politie in beeld als mogelijke dader van het steekincident. Het onderzoek is nog in volle gang.

In samenwerking met indebuurt Groningen