De jubilerende carnavalsvereniging de Keiebijters uit Noordwijkerhout
Volledig scherm
De jubilerende carnavalsvereniging de Keiebijters uit Noordwijkerhout © ED

5 x 11 voor die andere Keiebijters

HELMOND - Carnavalsvereniging De Keiebijters mag dit jaar 55 kaarsjes uitblazen. Huh, dat jubileum was toch drie jaar geleden? Jazeker, maar niet voor de gelijknamige carnavalsvereniging in Noordwijkerhout. Volgens de verhalen ligt de oorsprong bij een Helmonder.

De Noordwijkerhoutse carnavalsvereniging is ontstaan doordat er in de jaren '50 veel leerlingen verpleegkunde vanuit Brabant en Limburg intern een opleiding volgden in het toenmalige psychiatrische ziekenhuis St. Bavo. ,,Volgens de verhalen kwamen de broeders uit een Helmondse congregatie en komt daar de link met Helmond vandaan”, vertelt hoffotograaf Marc van der Molen. 

Logo van de Keiebijters in Noordwijkerhout
Volledig scherm
Logo van de Keiebijters in Noordwijkerhout © ED

Volgens hem is het lastig om carnaval in de Randstad te omschrijven. ,,Mensen hebben nog wel eens vooroordelen over het feesten, drinken en rokkenjagen.” Dat mag de pret niet drukken. De vereniging zet zich volledig in voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en heeft een vol programma. ,,Op carnavalszondag verzamelen de blaaskapellen van alle verenigingen uit de omgeving in pyjama en spelen één voor één hun repertoire. 's Maandags hebben we een Boerenbruiloft en op dinsdag eindigt de kroegentocht met het symbolische Katverbranden”, legt Van der Molen uit. Een kat gemaakt van papier-maché, welteverstaan.

Helmond in het achterhoofd

Dat katverbranden is een knipoog naar de Helmondse Kattenmeppers, zo vertelt de hoffotograaf. In het logo van de carnavalsvereniging zijn heel wat Helmondse elementen te herkennen. ,,De kat, de mond met de kei en de ridderhelm met de rode veer. De ontwerper had duidelijk Helmond in het achterhoofd toen hij dit bedacht.”

Na de naam en het logo van de vereniging houdt de Helmondse connectie grotendeels op. ,,We zijn echt een eigen weg ingeslagen. Wel hebben we jaarlijks contact met de Helmondse Keiebijters", vertelt het lid van de Noordwijkerhoutse vereniging. Ieder jaar valt er bij de carnavalsvereniging van boven de rivieren een uitnodiging op de mat voor het Helmondse Blaasfestijn. ,,Onze blaaskapel De Keietoeters mag dan komen spelen bij onze zuidelijke naamgenoten", aldus Van der Molen. 

Lex Coolen van de Helmondse Keiebijters: ,,We hebben dezelfde naam. Dan kom je elkaar wel eens tegen.”

In samenwerking met indebuurt helmond