Volledig scherm
Vereniging Accordeana met Wilco van Laarhoven links. © Marco Jansen/MJ Fotografie

Accordeana uit Helmond brengt een wonderlijke kerstshow

HELMOND - Een bijzonder verhaal met een mooie kerstgedachte, dat wil de Helmondse muziekvereniging Accordeana met haar nieuwe productie ‘Een Wonderlijke Kerst’ brengen. In het weekend van 14 en 15 december gaan ze los op hun accordeons in de Elkerliekkapel.

Het zal donker zijn in de zaal als de eerste noot op de buisklok wordt gespeeld ,die als de bel van een kerstklok klinkt. En dan begint het. De vertelster start en de accordeonisten spelen zachtjes op de achtergrond. Die allereerste noot is het moment waar Wilco van Laarhoven, voorzitter van Accordeana, het meest naar uitkijkt. 

Twee jaar 

Accordeana is in 2017 met de voorbereidingen begonnen. Van de zestien leden zijn er vier bij elkaar gekomen om alles op touw te zetten, onder wie Van Laarhoven. Een jaar lang waren ze op zoek naar een kerstverhaal, een vertelster, een zangeres en natuurlijk de bijpassende muziek. In januari is de club echt begonnen met oefenen. ,,We hebben een prachtige locatie in de mooiste tijd van het jaar. Dan moeten we ook iets speciaals doen. En dat kost veel voorbereiding, vooral omdat wij een amateurclub zijn.”

De accordeonisten spelen voornamelijk klassieke muziek. Ze hebben gezocht naar droevige, blije en drukke nummers die bij de gebeurtenissen van het verhaal passen. ,,In het stuk komen herkenbare gevoelens terug, zoals verdriet, blijdschap of teleurstelling. Deze laten we in de muziek horen.” 

Geen Maria en Jozef

Het standaard kerstverhaal van Maria en Jozef gaan ze in ieder geval niet vertellen. ,,Wij willen iets anders. We hebben een vertelling gevonden met een heel duidelijke kerstgedachte die past bij het samen zijn, zorgen voor elkaar, vriendschap en warmte”, vertelt Van Laarhoven. Welke?  ,,Als ik dat zeg, is de verrassing ervan af”, zegt hij. 

Verder heeft de vereniging ook voor visuele ondersteuning gezorgd. Kerstfoto's worden op een groot scherm getoond. ,,We doen er alles aan om de bezoekers op de een of andere manier te verwonderen over wat er op het podium gebeurt. De muziek, het verhaal, de beelden, alles bij elkaar maakt een wonderlijke belevenis. Vandaar ook de naam Een Wonderlijke Kerst.”

In samenwerking met indebuurt helmond