Een van de bomen in het Keiebijtersbos in het Helmondse stadspark De Warande en een vernield paaltje.
Volledig scherm
Een van de bomen in het Keiebijtersbos in het Helmondse stadspark De Warande en een vernield paaltje. © René Manders/DCI Media

De eiken van de carnavalsprinsen krijgen een plaatsje in de Helmondse bomencatalogus

HELMOND - De eiken van het Keiebijtersbos in de Warande worden opgenomen in de Helmondse bomencatalogus. Dat betekent dat de bomen, die te vinden zijn in het stadspark, niet zonder vergunning gekapt mogen worden.

Ger Klaus had namens de SP gevraagd de eiken bescherming te bieden. Volgens de partij gaat het ten eerste om een bijzondere collectie eiken. Daarnaast vindt ze de bomen van historische betekenis voor de stad vanwege de link met de carnavalsprinsen. De eiken zijn geplaatst bij het 33-jarig bestaan van carnavalsvereniging De Keiebijters. De gemeente Helmond willigt het verzoek van de SP nu dus in. ‘Wij zien deze bomen als herdenkingsbomen en nemen ze als beschermde boom op in de bomencatalogus en op de bomenkaart’, schrijft het stadsbestuur in een antwoord aan de SP.

Ook is de gemeente bereid een informatiebord te plaatsen bij het Keiebijtersbos. ‘Als initiatiefnemers de vormgeving en inhoud van een dergelijk bord verzorgen, laten wij het maken en plaatsen.’ Er komen vooralsnog geen nieuwe paaltjes met namen van carnavalsprinsen bij de bomen. Daar heeft de gemeente geen geld voor, schrijft ze. ‘Als derden hiervoor middelen beschikbaar hebben, werkt de gemeente uiteraard graag mee aan plaatsing.’

Cadeau aan de stad

De carnavalsvereniging geeft bij ieder jubileum een cadeau aan de stad. Bij het 33-jarig bestaan in 1995 was dat het Keiebijtersbos. Toen de eerste bomen in 1995 geplant werden kwam er bij elke eik een paaltje met een naambordje van de carnavalsprins die de boom neergezet had. Die houten paaltjes zijn bijna allemaal vernield en de koperen naamplaatjes zijn verdwenen. 

In samenwerking met indebuurt helmond