Volledig scherm
De Vlucht naar Nederland. © RV

‘De Vlucht naar Nederland’, een Lucas Gassel-Sinterklaascombi in Helmond

HELMOND - Het lijkt sprekend op het Bijbelse tafereel ‘De Vlucht naar Egypte’ zoals Lucas Gassel dat honderden jaren geleden schilderde, maar het is iets groter. En Jozef, Maria en kindje Jezus hebben plaatsgemaakt voor Sinterklaas en een aantal zwarte pieten. ‘De Vlucht naar Nederland’, een print op canvas, werd maandagmiddag onthuld in het Kasteel van Sinterklaas in Helmond.

Het Kasteel van Sinterklaas bestaat vijftien jaar. Daarnaast staat Helmond in 2019 en 2020 in het teken van de middeleeuwse schilder Lucas Gassel. Die twee zaken kunnen best gecombineerd worden, bedacht fotograaf Johan Bakels (BC Fotografie). Van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, waar ‘De Vlucht naar Egypte’ van Gassel hangt, kreeg Bakels een digitale foto van dat schilderij. Zelf maakte hij losse foto’s van Sinterklaas en diens pieten. Beeldbewerker Jan Drenth plaatste de goedheiligman en zijn knechten vervolgens in het landschap van Gassel, rekening houdend met diens kleurgebruik en stijl.

Sinterklaas is in zijn nopjes met het schilderij. „Ik zou haast zeggen dat ik dit schilderij nog mooier vind dat het origineel”, zei hij tijdens de feestelijke onthulling. De kindervriend kwam ook zelf op een idee: „Wellicht kan hier een mural van gemaakt worden.” Wat er gaat gebeuren met ‘De Vlucht naar Nederland’ als de Sint weer is vertrokken, is nog onduidelijk. Voorzitter Betty van de Walle van Stichting Lucas Gassel opperde om het schilderij ten toon te stellen in Museum Helmond.

In samenwerking met indebuurt helmond