Duizenden gasten op housewarmingfeest Het Speelhuis in Helmond

HELMOND - Duizenden bezoekers keken het afgelopen weekend hun ogen uit in het vernieuwde en verbouwde theater Het Speelhuis in Helmond. ,,Het oude Speelhuis was al mooi, maar het nieuwe: echt whooooh!" 

Zelfs de meest bescheiden Helmonder kon zijn trots niet onder stoelen of banken steken. Net als na de officiële heropening van afgelopen donderdag werd het vernieuwde theater Het Speelhuis het afgelopen weekend bedolven onder een dikke laag van complimenten.
Bezoekers uit de hele regio trokken drie dagen lang naar het openingsfestival om daar met eigen ogen te zien hoe een kerk  en een pastorie omgebouwd konden worden tot een theater met 434 stoelen, verschillende zalen, foyers, kleedkamers, een café, een restaurant, keuken, laad- en losruimte en kantoren.

Achter de schermen

De theatrale rondleidingen waarbij mensen voor en achter de schermen rond konden neuzen gingen zo'n beetje gebukt onder hun eigen succes.  Meer dan vijfduizend mensen kochten een kaartje voor een van de 25 tours. Lakeien lieten bezoekers 25 keer een lint doorknippen om het theater officieel te openen, 25 keer werd ook het gedicht van Wim Daniëls onthuld dat hij ter ere van de opening schreef en 25 keer speelde er een minivoorstelling in de grote zaal. De twee acteurs Lonne Gosling (die opgroeide in Helmond) en Rob van Gestel konden bijeen geveegd worden aan het einde van de rit, liet de Helmondse regisseur Robert van den Broek weten. Lachend: ,,We staan hier nu bij de EHBO aan het zuurstof." De twee acteurs speelden een ode aan de kerk en aan het oude en nieuwe Speelhuis.  Daarbij lieten ze verschillende toneelstijlen zien.

Na de voorstelling baanden mensen zich vervolgens in lange slierten een weg langs plekken waar normaal gesproken bordjes met 'verboden toegang' op zitten. Om tenslotte te eindigen op het Pleinfestival op het plein voor het theater.

Verrast

Yony Smulders (43) en Frank van Mierlo (51) uit Helmond zijn alle twee blij verrast, vertellen ze zaterdag 's middags na hun rondleiding. ,,Prachtig hoe de kerk intact is gelaten", vindt Yony Smulders. De geboren en getogen Helmondse is hier in de Onze Lieve Vrouwekerk gedoopt. ,,En ik heb er ook mijn communie gedaan. Dat maakt het extra bijzonder. Het is echt een mooie bestemming."

De twee waren ook trouwe bezoekers van het oude Speelhuis. ,,En toen ik jong was had ik er balletles, net als de actrice van de voorstelling vanmiddag", vertelt Smulders.   
Ook het festival kan op hun enthousiasme rekenen. ,,Wij hopen dat hier vaker festivals worden gehouden, daar leent dit plein zich echt voor."   

Ieder jaar

Voor directeur Jochem Otten was die laatste wens een veelgehoorde. ,,Doorlopend zeiden mensen: dit gaan we dus ieder jaar doen hè! We kunnen nu niks beloven natuurlijk, maar dat we iets met die opmerkingen gaan doen, is wel zeker." Otten voelt zich 'fantastisch' na drie dagen feest in het theater.  ,,De sfeer was heel erg goed. Duizenden mensen hebben hun weg naar ons weten te vinden en we hebben heel veel complimenten gehad. Het is in alle opzichten geslaagd." 

Volledig scherm
openingsfestival Speelhuis Helmond © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt helmond