Volledig scherm
Een still uit de video van de mishandeling in Helmond die rondgaat op sociale media. © videostill ED

Ernstige mishandeling in Helmond heeft hoogste prioriteit bij politie: ‘Dit kan niet ongestraft blijven’

HELMOND - De Helmondse burgemeester Elly Blanksma heeft met afschuw naar de beelden gekeken die op sociale media rondgaan van een vechtpartij in het centrum van Helmond. Bij de politie heeft de zaak de hoogste prioriteit. Zij heeft een tweede verdachte in beeld en is naar hem op zoek.

,,We zullen er alles aan doen zodat de verdachten gestraft worden”, laat Blanksma maandagochtend al weten bij NPO radio 1 weten. Dat woorden bevestigt de Helmondse politiechef Sjaak Santegoeds. „Niemand hoeft eraan te twijfelen dat deze zaak hoge prioriteit heeft. De recherche zit er bovenop. We hebben een goed idee wie voor deze mishandeling verantwoordelijk is. Eén verdachte uit Helmond is al aangehouden, naar een tweede verdachte van wie we vermoeden dat hij erbij betrokken was, zijn we op zoek.”

De mishandeling vond zaterdagnacht rond 05.00 uur plaats op de Parkweg, tegenover de gratis fietsenstalling in het centrum van Helmond, en werd van een afstand gefilmd door omstanders. Op de beelden die circuleren op het internet is te zien hoe er wordt ingetrapt op een slachtoffer dat weerloos op de grond ligt. Bij de vechtpartij vielen vier slachtoffers, die allen naar het ziekenhuis zijn gebracht. 

Bewakingscamera

De mishandeling is ook vastgelegd door een bewakingscamera aan de gevel van het appartementencomplex waar de vechtpartij plaatsvond. De beelden worden nu door de politie uitgeplozen, daarbij wordt ook gekeken naar de grote groep mensen die bij de vechtpartij stond te kijken. Santegoets: „Toekijken is natuurlijk nog iets anders dan zelf strafbare handelingen verrichten. Maar we analyseren de beelden om te zien of er behalve de twee verdachten nog meer mensen een aandeel in de vechtpartij hebben gehad.”

Wat precies de aanleiding voor de ruzie is, is nog niet bekend. Maar volgens Santegoets heeft het er alle schijn van dat de slachtoffers onschuldige voorbijgangers waren: „Sommige mensen hebben heel weinig aanleiding nodig om iemand helemaal in elkaar te slaan.  Voor hen is een uitgaansavond blijkbaar niet geslaagd als ze niet hebben gevochten. Dat lijkt hier ook te zijn gebeurd.”

Aantal geweldsincidenten neemt af

Een paar maanden terug vond er ook al een zware mishandeling plaats in het Helmondse uitgaansleven, destijds op de Steenweg. Is er sprake van meer geweld? „We zien het aantal geweldsincidenten in de horeca de laatste vijf jaar juist teruglopen. Maar goed, je ziet wel dat als zo'n heftig incident wordt gefilmd en verspreid op internet dat het landelijk nieuws wordt.”

Slachtoffers komen uit Helmond

Alle vier de slachtoffers zijn Helmondse jongens. Volgens burgemeester Blanksma gaat het naar omstandigheden goed met de slachtoffers. ,,Dit heeft natuurlijk een enorme impact en kan wat mij betreft niet ongestraft voorbij gaan. We zullen er alles aan doen zodat de verdachten gestraft worden.” 

In samenwerking met indebuurt helmond