De mestfabriek van Den Ouden in Helmond.
Volledig scherm
De mestfabriek van Den Ouden in Helmond.

Geen deal met mestbedrijf Den Ouden in Helmond, provincie trekt teugels aan

HELMOND - Het overlast gevende mestbedrijf Den Ouden in Helmond krijgt opnieuw strengere eisen opgelegd. Dit heeft de provincie besloten na een mislukte poging om te komen tot harde afspraken. 

Den Ouden zit in Helmond op industrieterrein BZOB, aan de zuidkant van de stad. De fabriek produceert organische mestkorrels en veroorzaakt al jaren geregeld stankoverlast, met name in de nabijgelegen wijk Brouwhuis. Die vraagt al tijden om maatregelen. Eerdere ingrepen van de provincie hebben tot op heden onvoldoende effect gehad.

Medio vorige maand was er weer een gesprek tussen de provincie, de gemeente Helmond en Den Ouden. De eerste twee wilden komen tot harde afspraken over een goede balans tussen het leefklimaat in de omgeving van Den Ouden en de bedrijfsvoering van de firma. Concreet ging het om strengere geurnormen, een hogere schoorsteen en een onderzoek naar technische mogelijkheden om de geuruitstoot te reduceren.

Gesprekken door provincie beëindigd

Het overleg heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, laat gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) per brief weten aan de leden van Provinciale Staten. Daarom zijn de gesprekken beëindigd. Den Ouden zou zich met name niet kunnen vinden in de eisen rondom aanscherping van de geurnormen. Voor de gemeente en de provincie is dit juist een kernpunt.

De provincie wil de aanvullende voorschriften nu met een nieuwe vergunning opleggen aan Den Ouden. In de ontwerp-vergunning wordt dus uitgegaan van een striktere geurnorm en verhoging van de schoorsteen, maar ook van continue meting van de uitstoot en een beheer- en onderhoudsprogramma. Deze laatste twee zaken moeten onder meer voorkomen dat geurreducerende filters te laat worden vervangen.

Geen reactie van Den Ouden

Het is de vraag hoe de kwestie zich gaat ontwikkelen. Den Ouden kon of wilde dinsdag niet reageren op de aankondiging van de provincie. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Schijndel, heeft in het verleden al vaak beterschap beloofd. Maar tegelijkertijd is zo’n beetje elk bestuurlijk besluit aangevochten. Dat is inclusief de (voorwaardelijke) boetes die werden opgelegd nadat het mestbedrijf in overtreding was.

Den Ouden lijkt cruciale bedrijfsprocessen (te vaak) niet op orde te hebben. In de zomer van 2017 kreeg de onderneming te maken met een lek in een silo met vloeibare mest. Een grote hoeveelheid ammoniakhoudend afvalwater kwam in het openbare riool terecht. De waterzuivering in Aarle-Rixtel lagen uren stil en had dagen nodig om weer normaal te draaien. Een jaar geleden bleek uit een meting in opdracht van de provincie dat Den Ouden bij zijn uitstoot de geurnorm overschreed. Het bedrijf betwistte de geldigheid van die meting.

In samenwerking met indebuurt helmond