Spandoek in het centrum van Helmond, hangend aan de Kasteel-Traverse.
Volledig scherm
Spandoek in het centrum van Helmond, hangend aan de Kasteel-Traverse. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Helmond wil organisatoren van afgelaste evenementen tegemoetkomen

HELMOND - Nu het ene na het andere evenement niet doorgaat, wil de gemeente Helmond de organisatoren daarvan tegemoetkomen in gemaakte kosten. 

Wie al geld heeft uitgegeven aan voorbereidingen, mag die kosten bij de gemeente indienen. Die kijkt vervolgens op basis van ‘redelijkheid en billijkheid’ welke vergoeding mogelijk is. Wat de voorwaarden hiervoor precies zijn, is echter nog niet duidelijk.

Wel is het duidelijk, dat organisaties de kosten voor vergunningen (zogeheten leges) terugkrijgen als een evenement niet doorgaat. Wanneer de festiviteit wordt uitgesteld, dan blijft de vergunning geldig en hoeft een organisator hiervoor niet nog eens te betalen.

Geld terug voor kermisexploitanten

Drakenbootfestival (2019).
Volledig scherm
Drakenbootfestival (2019). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kermisexploitanten die op de voorjaarskermis zouden staan (die nu zou hebben plaatsgevonden), krijgen het reeds betaalde staangeld terug. Verder roept de gemeente organisatoren op om voorlopig geen nieuwe plannen te maken voor activiteiten en daarvoor ook zeker geen kosten te maken. Nieuwe aanvragen voor evenementensubsidies neemt de gemeente voorlopig niet in behandeling. 

Helmond ziet door de coronacrisis een reeks aan grote festiviteiten in het water vallen, zoals Koningsnacht, Koningsdag, Ibizamarkt, Foutdoor en de Halve van Helmond. Het is nog maar de vraag hoe het gaat aflopen met Helmond Live, de Kasteeltuinconcerten het het Drakenbootfestival, later in het voorjaar en in de zomer.

Ook op andere terreinen probeert Helmond ondernemers en instellingen te compenseren voor verloren inkomsten en gemaakte kosten. Voor de jeugdzorg en hulpverleners die onder WMO vallen, geldt een regeling waarbij omzetverlies en extra kosten worden vergoed in de periode van 1 maart tot 1 juni. Dit is in lijn met het advies van de rijksoverheid. Voor 84 kwetsbare kinderen en jongeren die nu niet naar school kunnen, is speciale opvang geregeld, veelal op hun gebruikelijke scholen en kinderopvanglocaties.

Veel aanvragen voor zzp-vergoeding

Bedrijven en zelfstandige ondernemers hebben inmiddels zich massaal gemeld voor tegemoetkomingen. Bij het nieuw opgerichte Ondernemersloket van de gemeente Helmond hebben sinds 19 maart 465 bedrijven vragen gesteld over de landelijke regelingen die voor hen gelden. 

Regionaal werkbedrijf Senzer heeft tot nu toe 1657 aanvragen binnengekregen voor de zogeheten Bijstand voor Zelfstandigen. Hierbij gaat het om zzp’ers uit Helmond, De Peel en Geldrop-Mierlo.  Vooralsnog is er vanuit het rijk 1,1 miljoen euro beschikbaar voor deze ondernemersbijstand. Senzer gaat het geld verdelen.

De Helmondse gemeenteraad komt voorlopig niet bij elkaar voor vergaderingen. Op dit moment puzzelen burgemeester Elly Blanksma en haar wethouders op een manier waarop toch belangrijke besluiten genomen kunnen worden. Wat betreft noodmaatregelen rondom corona, kan het stadsbestuur zonder overleg met de gemeenteraad handelen.

Over de besluitvorming rondom zaken die losstaan van de crisis, praat het stadsbestuur dinsdag 7 april de fractievoorzitters van alle politieke partijen bij. Mogelijk gaat de gemeenteraad de komende op afstand met elkaar vergaderen. In elk geval wordt over een aantal grote onderwerpen voorlopig niets besloten, zoals de verdere ontwikkeling van het centrum.

In samenwerking met indebuurt helmond