Volledig scherm

Honderdduizenden euro's onterecht uitgekeerd aan Poolse arbeidsmigranten

De Inspectie SZW heeft gisteren twee invallen gedaan in huizen in Helmond. Aanleiding is een onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen door Poolse arbeidsmigranten. De voormalige arbeidsinspectie legde beslag op contant geld, administratie en digitale bestanden. 

Volgens de Inspectie is voor minimaal honderdduizenden euro's onterecht uitgekeerd. Het UWV kwam zelf achter de fraude, toen duidelijk werd dat mensen die een uitkering kregen er eigenlijk geen recht op hadden. 

Er is nog niemand aangehouden, maar meerdere mensen worden verdacht van strafbare feiten, van 2015 tot nu. Het zou gaan om mensen die via het UWV een werkloosheidsuitkering krijgen, en een tussenpersoon. Die laatste zou Poolse arbeidsmigranten helpen met het regelen van een WW-uitkering. Het viel de onderzoekers op dat meerdere Polen hetzelfde Nederlandse adres opgaven voor hun uitkeringen. 

Het Openbaar Ministerie leidt het fraude-onderzoek en gaat ook een strafrechtelijk onderzoek doen naar de verdachten. Dat richt zich met name op de tussenpersoon. Of het om een Nederlander gaat wil de SZW niet zeggen. De inspectie gaat er vanuit dat de meeste betrokken Polen op dit moment in hun thuisland zijn. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet bekend, maar de opsporingsdiensten houden rekening met zeker tientallen mensen die onterecht uitkeringen hebben gekregen. 

UWV deed jaren niets

Het probleem met uitkeringen voor Poolse arbiedsmigranten is niet nieuw. In oktober vorig jaar meldde Nieuwsuur dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met werkloosheidsuitkeringen. Het UWV was al jaren op de hoogte, maar had er niets tegen gedaan, bleek na onderzoek

Het UWV mag eigenlijk alleen uitkeringen verstrekken aan mensen die buiten hun schuld werkloos zijn geworden. Maar dat werd tot oktober vorig jaar zelden gecontroleerd. Zo kon het regelmatig gebeuren dat mensen die zelf ontslag hadden genomen toch een uitkering kregen. 

Een medewerker van een uitzendorganisatie legde in de uitzending van Nieuwsuur uit hoe het werkt: ,,Ik zie een heel duidelijk patroon. Arbeidskrachten komen hier naar Nederland om een strikt aantal dagen te werken, totdat ze recht hebben op WW. Vervolgens laten ze alles uit hun handen vallen, vragen WW aan en zitten die helemaal uit. Daarna beginnen ze opnieuw.”

Minister Koolmees erkende destijds dat er te weinig was gecontroleerd, en beloofde beterschap. 

In samenwerking met indebuurt helmond