Máxima pakt ook in Helmond iedereen in

Video & updateHELMOND - Koningin Máxima bracht woensdagochtend een bezoek aan Hogeschool De Kempel in Helmond. En dus was zo’n beetje iedereen in rep en roer. Hare majesteit maakte, zoals altijd, de meest ontspannen indruk.

Helmond heeft woensdagmorgen geluk met de herfstzon. In de categorie beheersbare zaken is verder aan alles gedacht. In en rond de schoolgebouwen van De Kempel is al uren gerepeteerd. Als je Máxima, Koningin der Nederlanden, mag ontvangen, dan kun je als organisatie maar beter je zaken voor elkaar hebben. Dat is zo ongeveer de gedachte.

Máxima bezoekt Helmond op deze novemberdag om het MuziekAkkoord te ondertekenen. Een soort samenwerkingsconvenant ter bevordering en ‘verduurzaming’ van het muziekonderwijs op basisscholen. Als Máxima straks met een welgemikte tik op een gong heeft geslagen, zijn de afspraken tussen muziekverenigingen, culturele instellingen en scholen officieel van kracht.

Dames op leeftijd joelen

Volledig scherm
Koningin Máxima heeft het naar haar zin tijdens een fotosessie op De Kempel in Helmond. © ANP

Om alles in goede banen te leiden, zijn de uitgenodigde journalisten buiten geparkeerd bij het rookhok. Vanaf dat punt kunnen ze het ‘arriveermoment’ het beste registreren. Er zijn honderden, andere genodigden. Alle docenten, studenten en bestuurders zijn van tevoren gescreend. Ze staan enigszins te dringen met hun paspoort in de hand. Als Máxima eenmaal uit haar auto is gestapt, beginnen dames op leeftijd te joelen. Een enkeling krijgt een hand. ,,Ik heb gewoon een hand gekregen. Ik heb gewoon een hand gekregen”, zegt een vrouw op leeftijd. Voor de zekerheid herhaalt ze tegenover omstanders nog één keer dat ze een hand heeft gekregen.

Binnen wordt er gezongen en muziek gespeeld. De timing is vandaag nogal een dingetje. Tot op de minuut staat het programma vast. Een team van beveiligers monstert in elke ruimte het publiek. Máxima, gekleed in een rode jurk, wordt door de aula en langs collegebanken geleid. Ze knikt, lacht en zwaait. De koningin wordt getrakteerd op een eigentijdse versie van het nummer ‘Hallelujah’, van Leonard Cohen. Na afloop zegt ze dat ze ervan genoten heeft.

Bij de mouw

Ondertussen is het oppassen geblazen voor de vertegenwoordigers van de media. Een communicatiejuffrouw pakt af en toe verslaggevers bij de mouw. De journalisten worden door gangen en deuren gedirigeerd. Het is niet de bedoeling dat de pers vandaag vragen stelt aan Máxima. Ze spreekt vandaag sowieso amper, dat laat ze liever aan anderen over.

Het ED mag als slotstuk aansluiten bij een van de gesprekken waar ook Máxima aanschuift. Een van de aanwezige docenten struikelt meermaals over het woord ‘vakspecialist’. ,,Sorry”, zegt ze tegen Máxima. ,,Het zijn de zenuwen.” De koningin lacht een glimlach, die iedereen geruststelt. Na afloop mag er nog snel geposeerd worden met hare majesteit. Iedereen krijgt nog een hand, waarna ze met haar assistenten de ruimte verlaat. Opluchting en blijdschap vullen de kamer. Alles ging gestroomlijnd.

Rond half 1 in de middag vertrekt Máxima weer uit Helmond. Op weg naar de volgende afspraak. 

Volledig scherm
Koningin Máxima bezoekt Helmond. © EPA
Volledig scherm
Koningin Maxima arriveert, als erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas, bij hogeschool De Kempel, voor de ondertekening van het MuziekAkkoord. Met het akkoord beloven 30 basisscholen in de gemeente Helmond dat zij structureel muziekonderwijs op hun eigen school gaan realiseren. © ANP

In samenwerking met indebuurt helmond