Volledig scherm
© ThinkStock

Natuur telt bij zonnepark Stiphout

HELMOND - De ontwikkeling van het zonnepark van Solarcentury in Stiphout op de plek van een oude vuilstort is in volle gang. 

Natuur Platform Helmond, een samenwerkingsverband van groenverenigingen, heeft zich laten overtuigen dat de natuur er niet onder lijdt.

Het park komt globaal tussen Stiphoutse Dreef, Venstraat en de Veedrift en sluit aan op de achtertuinen van de bewoners van de Krommeweg. Die krijgen de belofte dat de natuur en biodiversiteit van het gebied ondanks de zonnepanelen erop vooruit gaat.  

Op een flink deel van het gebied worden de zonnepanelen hoger geplaatst, waardoor beweiding door schapen eronder mogelijk zal zijn. Door de panelen oost-west te plaatsen blijft er voldoende lichtinval en komt de begroeiing het best tot haar recht. Ook de bestaande wegen en paden, verschillende bestaande bosschages en het struweel blijven zoals ze nu zijn.

Insecten

Door verhoogde groenstroken van 25 meter breed rond de percelen wordt het grootste deel van de panelen aan het zicht onttrokken. Op die stroken komen lage begroeiing en struiken, die ook meer insecten, vogels en zoogdieren aantrekken. Solarcentury heeft de natuurlobby verzekerd dat uitzicht en natuurbeleving niet aangetast, eerder vergroot worden.

Het gebied blijft toegankelijk voor recreanten. Ook komen er informatiepanelen gericht op de geschiedenis van het gebied, op het zonnepark en natuureducatie.

Solarcentury geeft aan open te staan voor verder inbreng vanuit de natuurorganisaties. 

In samenwerking met indebuurt helmond