Sein voor ontwikkeling Het Gulden Land staat op groen, maar er zijn ook zorgen
AARLE-RIXTEL - Nu Laarbeek waarschijnlijk volgend jaar geld vrijmaakt voor Het Gulden Land kan de herontwikkeling van het bestaande natuurgebied beginnen. De natuurclubs kunnen zich vinden in de plannen, maar zorgen zijn er ook. Vooral over de mogelijke komst van een horecapaviljoen.
Maar zo toegankelijk als het gebied is ter hoogte De Bundertjes in het zuiden, de Kop van Aarle in het noorden oogt verwilderd en de paden zijn er bij tijd en wijle slecht begaanbaar. En dus hebben de gemeenten Laarbeek en Helmond en Waterschap Aa de koppen bij elkaar gestoken: hoe kun je ervoor zorgen dat meer mensen van de plek kunnen genieten?
Meer fiets- en wandelpaden en ruimte voor waterrecreatie
De afspraak is dat het een bezoekersarm gebied wordt. De vraag is of dat lukt wanneer er horeca komt.
,,De afspraak is dat het een bezoekersarm gebied wordt", zegt Kees Burghouts van IVN Laarbeek. Met struinpaden voor wandelaars en een verhard pad voor fietsers, maar autoverkeer moet er weg blijven. Het paviljoen komt helemaal in het noorden, terwijl bezoekers zullen moeten parkeren langs de Albers Pistoriusstraat, Haven- en Bakelseweg in het dorp en dus een stuk moeten lopen of fietsen om er te komen. ,,De vraag is of dat lukt wanneer er horeca komt. Los van het feit of het wel een succes voor de ondernemer wordt. Je kunt je ook afvragen of Perron 15 aan de Havenweg al niet de functie van horeca vervult.”
,,We zijn bang dat er veel druk komt te liggen op de natuurwaarden", reageert Henk van Beek van de Stichting Middengebied. ,,Zorg dat mensen aan de randen kunnen wandelen en fietsen met doorkijkjes naar binnen toe, maar behoud het stiltegebied. Zet in plaats van een horecabedrijf er een uitkijktoren neer. Anders trekken de reeën en de andere dieren weg en ben je dat kwijt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.