Volledig scherm
Gerrit van Neerven bij de maquette van de Heilig Hartkerk. © ED

Stadsgalerij Helmond moet opnieuw op zoek naar onderkomen

HELMOND - De verzameling maquettes van verdwenen Helmondse gebouwen moet weer verhuizen. Uiterlijk 1 februari moet de Stadsgalerij het huidig onderkomen aan de Heistraat verlaten. Maquettebouwer Gerrit van Neerven (79) weet nog niet waar hij heen kan.

De Stadsgalerij zit sinds september 2018 tijdelijk aan de Heistraat 125, het voormalige Infocentrum Binnenstad. Dat pand is eigendom van de gemeente Helmond. Die wil het gaan verkopen en heeft daarom de huur opgezegd. „Nu hopen we, dat we ergens anders terechtkunnen”, zegt Van Neerven. „Het liefst in het centrum en toegankelijk voor ouderen.”

Van Neerven heeft de afgelopen jaren ruim een dozijn houten maquettes gemaakt van gesloopte gebouwen, zoals het Pea Park, het oude station en het St. Antoniusgasthuis. De laatste tijd is daar onder meer de Villa van Thiel bijgekomen. Momenteel werkt de Helmonder aan een replica van de Heilig Hartkerk, de kerk die tot 1954 aan de Veestraat stond. „Dat is toch wel een pronkstuk, ik hoop dat ik die op onze nieuwe locatie kan tentoonstellen.”

Paar keer verhuisd

Het is nu de vraag of en waar de Stadsgalerij een nieuw onderkomen krijgt. De stichting achter de maquettes heeft geen status als museum en ontvangt van de gemeente dan ook geen subsidie. Wel mocht het van de gemeente tegen gas-, water- en lichtkosten aan de Heistraat verblijven. De Stadsgalerij is al een paar keer verhuisd. In de afgelopen jaren zat het achtereenvolgens aan de Markt en in het HomeComputerMuseum. 

In december bezoeken wethouder Antoinette Maas en Gaby van den Waardenburg het huidig onderkomen van de Stadsgalerij. „Hopelijk kan de gemeente ons helpen aan een nieuw pand”, zegt Van Neerven. Zo hoopt hij dat er binnenkort plek is op de bovenverdieping van de bibliotheek. Daar onderzoeken oud-medewerkers van Begemann momenteel het archief van het bedrijf, maar die klus eindigt in december.

In samenwerking met indebuurt helmond