Een afgesloten gang voor het vakkenvullen in een Jumbo supermarkt.
Volledig scherm
Een afgesloten gang voor het vakkenvullen in een Jumbo supermarkt. © ANP

Stagiair(e)s in mbo en hbo mogen thuis blijven, als hun veiligheid in gevaar komt

HELMOND/EINDHOVEN - Wie stage loopt voor een mbo- of hbo-opleiding mag thuis blijven, als de veiligheid op de werkvloer niet is gegarandeerd. 

Het ROC Ter AA, Summa College en Fontys Hogescholen gaan daar ruimhartig mee om. „Ons standpunt is dat studenten hun stage tijdelijk mogen onderbreken als zij zich niet veilig voelen”, zegt een woordvoerster van ROC Ter AA in Helmond. „Zij kunnen daarover contact opnemen met hun studiebegeleider.” Eerder heeft de school al stagiair(e)s in het buitenland geholpen om terug te keren. 

Veel leerlingen van het ROC lopen een of meerdere dagen per week stage in winkels. Dat geldt ook voor studenten van het Summa College in Eindhoven. Deze scholengroep hanteert dezelfde richtlijn: als het kan, mag de stage doorgaan, als het gevaarlijk wordt, mag de student tijdelijk stoppen. Een eventuele leerachterstand kan later worden ingehaald.

Thuiswerken

Vanuit Fontys Hogescholen lopen ook veel studenten stage, onder meer bij zorginstellingen. „Wij adviseren studenten om zich aan de richtlijnen van het bedrijf te houden”, zegt een woordvoerder. „Sommige stagiairs kunnen ook thuiswerken. Als dat niet kan, is overleg altijd mogelijk om een tijdelijke onderbreking te bespreken. Maar dat geldt altijd, ook buiten deze crisis.”

In samenwerking met indebuurt helmond