Volledig scherm
Tonja van den Broek met haar man Sjef.

Tonja van den Broek (1934 - 2019) uit Helmond was een beschermvrouwe pur sang

NecrologieHELMOND - Voetballers, muzikanten, buitenlandse truckers, ze kwamen in groten getale over de vloer bij Sjef en Tonja van den Broek in Brouwhuis. Het stel deed graag iets voor andere mensen, en dan het liefst op een gezellige manier. De gastvrouw van weleer is niet meer.

Net als Sjef was ook Tonja van den Broek jarenlang nauw betrokken bij Helmond Sport. Waar haar man als bestuurslid en sponsor (Albema Robema) vooral kennis en geld inbracht, ontpopte zij zich als een moederfiguur. Ze was begaan met de mensen van de club en zorgde geregeld voor een groot feestmaal.

Tonja van den Broek deed meer. Toen harmonie Amicitia uit Brouwhuis in 2006 verlegen zat om commissarissen en financiële middelen, loste ze als beschermvrouwe van het muziekgezelschap beide problemen op. Ze regelde nieuwe sponsors en een nieuwe Raad van Commissarissen. Die bestond geheel uit vrouwen, een primeur.

Kerstdiners

De zorgzaamheid van Tonja van den Broek bleek vooral ook uit haar kerstdiners voor buitenlandse truckers die tijdens de feestdagen ver van huis waren. Elk jaar opnieuw werden de overwegend Oost-Europese chauffeurs vanaf parkeerplaatsen in de omgeving naar huize Van den Broek gehaald. Daar wachtte een portie warmte, in de vorm van een uitgebreide maaltijd, gezelschap, muziek en cadeaus.

In ANWB-blad Kampioen verscheen in 2002 een artikel over het initiatief. Het was een van de weinige keren dat Tonja van den Broek in de publiciteit kwam. Toen ze begin 2003 tijdens de Helmondse talkshow Chat in café Zeezicht een vraag kreeg hierover, antwoordde ze: „Ik heb er nooit aandacht aan willen geven.” Een paar maanden eerder had ze 52 truckers een memorabele Kerst bezorgd.

In samenwerking met indebuurt helmond