Volledig scherm
September 2017: wethouder Nathalie van der Zanden neemt de eerste AutoMaatje-rit in Helmond voor haar rekening. © FotoMeulenhof

Vervoersdienst AutoMaatje kan door in Helmond

HELMOND - Helmonders kunnen ook in 2020 gebruikmaken van vervoersdienst AutoMaatje. Welzijnsorganisatie LEVgroep blijft de service coördineren, zonder extra geld van de gemeente.

AutoMaatje is bedoeld voor mensen die in een isolement dreigen te raken doordat ze niet meer mobiel zijn en die te weinig geld hebben voor het openbaar vervoer of een taxi. Het gaat veelal om ouderen. Voor een bedrag van 30 cent per kilometer kunnen zij zich laten vervoeren door een vrijwilliger. Ze kunnen dan bijvoorbeeld toch naar de dokter en leggen meteen nieuwe contacten.

Helmond was in september 2017 de eerste Brabantse plaats met AutoMaatje. De gemeente gaf een subsidie van 37.000 euro, de LEVgroep zette het project mede op en coördineert vraag en aanbod. Een nieuwe geldvraag werd een halfjaar geleden door het stadsbestuur afgewezen. Reden: er werd minder gebruikgemaakt van AutoMaatje dan was voorzien. Mede daardoor bedroeg de subsidie omgerekend vele euro’s per rit. Dat vonden B en W te gortig. Bovendien was de financiële bijdrage volgens hen een opstartsubsidie geweest.

Verontwaardiging

Het besluit van het stadsbestuur leidde tot verontwaardiging, met name bij de ouderenbonden en de politieke partijen 50Plus en CDA. Zij gingen zich hard maken om AutoMaatje voor Helmond te behouden. Wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk) kon deze week mededelen dat de vervoersdienst ook na de jaarwisseling beschikbaar blijft.

Volgens directeur Jasper Ragetlie van de LEVgroep kan AutoMaatje gewoon bekostigd worden uit het totaalbedrag dat de gemeente aan zijn organisatie verstrekt. Er is volgens hem wat ruimte ontstaan, bijvoorbeeld doordat bepaalde projecten zijn afgerond. Daarnaast zijn de kosten van de coördinatie omlaag gegaan doordat sommige taken zijn ondergebracht bij vrijwilligers.

Het project helemaal op vrijwilligers laten draaien is geen optie, stelt Ragetlie. „Dat heeft onder meer te maken met continuïteit; je wilt niet dat een dienst stilvalt als iemand ineens stopt. Bovendien profiteren organisaties meer van vrijwilligers als die worden aangestuurd door een betaalde kracht.”

In samenwerking met indebuurt helmond