De Helmondse wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk)
Volledig scherm
De Helmondse wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk) © Gemeente Helmond

Vooral complimenten voor dossier De Braak in Helmond

HELMOND - Een enkeling toonde zich bezorgd over de ontwikkelingen rond Sport en Beleefcampus De Braak. De Helmondse politiek strooide dinsdagavond vooral met complimenten.

De politiek werd weer bijgepraat over het ambitieuze plan. Architect Erik Moederscheim presenteerde het voorlopige ontwerp van het toekomstige, multifunctionele stadion en de rest van het sportpark. Projectleider Martie Jacobs leidde de twaalf partijen door de tijdsplanning en de financiële uitdagingen. Die zijn niet mals. Maar niet één politicus wilde weten hoe hoog de tegenvallers (mogelijk) gaan uitvallen.

Berry Smits (Helmond Aktief) informeerde of het voorontwerp in lijn is met het beschikbaar gestelde budget. „Zoals ik tijdens de begrotingsbehandeling al heb aangegeven, moet ik bij u terugkomen”, meldde wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk). Thomas Tuerlings van GroenLinks vroeg hoe die uitspraak zich verhoudt tot de 850.000 euro vanuit de Brainportgelden, CDA’er Jan Roefs concludeerde dat de vinger goed aan de pols moet worden gehouden en dat was het wel zo’n beetje.

Supportershome en zonnepanelen

Het ging verder over zaken als de hoogte van het nieuwe stadion (Roefs), de lengte van de running track (Tuerlings), of er voldoende parkeerplaatsen zijn ingetekend (Jacqueline Bach, Bach Plus), in welke hoek van het stadion het supportershome komt (Martijn Rieter, Helder Helmond) en of het stadion wordt uitgerust met zonnepanelen en andere duurzame oplossingen (Hans de Mare, PvdA). Antwoord op die laatste vraag: ja, er komen zeker zonnepanelen.

Jack Hamacher (Lokaal Sterk) vroeg of de gebruikers tijdens de ombouw van De Braak gewoon hun activiteiten kunnen blijven uitoefenen. „Dat wordt een uitdaging”, aldus wethouder Van Dijk. Die stipte zelf nog even aan dat de planvorming rond het nieuwe zwembad wat meer tijd gaat kosten. Reden: hij is nog volop in gesprek met de huurders van Con Brio, die door de bouw van het zwembad moeten verkassen.

Geruststellende woorden na waarschuwing

Zelfs de waarschuwing van huisaccountant Deloitte (‘Pas op voor mogelijke staatssteun bij de aankoop van het huidige stadion’) zorgde niet voor opwinding. Een ambtenaar sprak dan ook geruststellende woorden: het gaat slechts om de erfpachtcanon van het huidige stadion; die had in 2024 marktconform gemaakt moeten worden. Even later erkende de ambtenaar dat ook de nieuwe taxatie van het huidige stadion een risico inhoudt, namelijk dat de waarde zo laag is dat de schulden van eigenaar Stichting Belangen Helmond Sport (totaal 1,6 miljoen euro) daar niet tegen kunnen worden weggestreept.

  1. Woningbrand Mariahout waarschijnlijk aangestoken: ‘Voor ik uit het huis vluchtte, heb ik mijn chihuahua's buiten gezet’
    update

    Woning­brand Mariahout waarschijn­lijk aangesto­ken: ‘Voor ik uit het huis vluchtte, heb ik mijn chihuahu­a's buiten gezet’

    MARIAHOUT - Een woningbrand in Mariahout had in de nacht van vrijdag op zaterdag veel erger kunnen uitpakken, als een groep voorbijgangers Arno Hurx en zijn vrouw niet zo snel had gewekt. Een in de brand gevlogen stapel hout zorgde voor vlammen tot aan het dak van het huis. De politie liet zaterdag aan het einde van de ochtend weten er rekening mee te houden dat de brand is aangestoken.

In samenwerking met indebuurt helmond