Welzijnsorganisatie LEVgroep maakt een voorlichtingsfilmpje over corona om jongeren te wijzen op de risico's van het virus
Volledig scherm
Welzijnsorganisatie LEVgroep maakt een voorlichtingsfilmpje over corona om jongeren te wijzen op de risico's van het virus © Sem Wijnhoven/DCI Media

Voorlichtingsfilmpje over corona voor ‘hangjeugd’ in Helmond

HELMOND - Welzijnsorganisatie LEVgroep in Helmond heeft een voorlichtingsfilmpje gemaakt om samenkomende jongeren te wijzen op de gevaren van het coronavirus. ,,Sommigen hebben het gevoel dat ze nu vakantie hebben.”

Het was druk op de voetbalveldjes, het was druk in de parken en het was druk op de pleintjes. Tot die conclusie kwamen de jongerenwerkers van de LEVgroep, die de afgelopen week weer veelvuldig de Helmondse wijken introkken. Zij zagen overigens ook gezinnen, die hun woonkamers verlieten om te genieten van de eerste, lente-achtige zonnestralen. ,,Mensen hebben nog steeds zoiets van: we zien wel”, zegt M’hamed Yahia van de LEVgroep. ,,Daarom wilden we een soort voorlichtingsfilmpje opnemen, en dan vooral om de jeugd te waarschuwen. In Rotterdam is vorige week een soortgelijk initiatief ontstaan.” 

Flessen alcohol

In de video figureren onder anderen Europarlementariër Mohammed Chahim, kickbokser Nieky Holzken, VN-jeugdgezant Hajar Yagkoubi, sterrenchef Jermain de Rozario en ‘jeugdwethouder’ Cathalijne Dortmans. Maar ook vertegenwoordigers van de stadswacht, de politie en Bijzonder Jeugdwerk spreken de jongeren toe. Volgens de LEVgroep komt de jeugd nog veel te vaak samen. En dat gebeurt in alle wijken. ,,Van de Binnenstad tot in Brandevoort. Ze stoeien, knuffelen en sporten samen. Ze geven flesjes water aan elkaar door. En in de avonduren drinken ze soms ook uit dezelfde flessen alcohol”, aldus Yahia. 

Vorige week deelden de jongerenwerkers daarom al flesjes water uit. Op de etiketten stonden de richtlijnen van het RIVM om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen. ,,Sommigen denken dat ze nu vakantie hebben, omdat ze niet naar school hoeven”, zegt Yahia. ,,Daarom dit filmpje. We wilden lokale mensen aan het woord te laten -  mensen uit hun eigen stad - zodat ze de ernst van de situatie beter gaan begrijpen.” 

De video is vanaf deze week te zien op de website van de LEVgroep en zal breed verspreid worden via sociale media.

In samenwerking met indebuurt helmond