Volledig scherm
Jeroen viel 94 kilo af © Christian van der Meij

94 kilo afvallen: Jeroen (37) uit Hengelo flikte het

Iedereen die ooit heeft geprobeerd kilo's kwijt te raken, kent ze: de shakes en repen die dienen als maaltijdvervanger. De Europese Unie wil de inhoud van de ze dieetproducten aan strengere regels onderwerpen, maar het Twentse Europarlementlid Annie Schreijer vraagt zich af of dat wel nodig is. Die mening wordt gedeeld door Jeroen Bertelink (37) uit Hengelo. Hij viel met behulp van shakes bijna 94 kilo af.

Bertelink is door de maaltijdvervangers te gebruiken meer dan gehalveerd. Hij woog drie jaar geleden nog 177 kilo, maar viel 94 kilo af. Hij was een van de ervaringsdeskundigen die tijdens een hoorzitting in Brussel van Schreijer over de maaltijdsvervangers het woord deed.

Geen maagverkleining

,,Mijn vader was ook te dik. Hij koos voor een maagverkleining en vond dat ik dat ook moest doen. Maar ik zag dat niet zitten. Zo'n operatie is onomkeerbaar, je zit je leven lang aan de gevolgen vast. Als het bijvoorbeeld heel warm is, kun je niet meer dan een eierdopje water per keer drinken. Je maag kan gewoon niet meer aan. Ik dacht: 'Ik ben pas 34, ik wil niet mijn hele leven zo beperkt zijn'."

Volledig scherm
© Foto jeroen Bertelink

,,Maar ja, lijnen ging ook niet echt. Ik ging vaak naar de snackbar, de McDonald's, en als ik dan thuiskwam trok ik zo een zak chips open. Ik nam me wel steeds voor om 'volgende week' te beginnen, maar er kwam altijd iets tussen. Uiteindelijk heb ik de knop omgezet en ben ik naar een consulent van het Cambridge Weight Plan gegaan. Die werken met maaltijdvervangers, maar die kun je alleen kopen bij die consulent. Ik dacht: 'Dan heb ik een stok achter de deur'. Want ik kan mezelf makkelijk voor de gek houden, maar zo'n consulent niet."

Geen verleiding

Bertelink: ,,Die maaltijdvervangers waren voor mij een uitkomst, want ik hoefde niet meer naar de winkel. Dus kwam ik ook niet in de verleiding om slechte dingen te kopen. Dat vind ik ontzettend lastig met andere diëten: je moet wel naar de supermarkt om eten te kopen. En heel precies afwegen: 100 gram aardappels, 80 gram vlees..., maar bij mij werd het altijd een beetje meer."

,,Bij die shakes heb je dat probleem niet: je gaat echt niet voor de lol een extra shake drinken. Al zijn ze best lekker en gevarieerd van smaak. Ik snap best dat de producenten zich daar zorgen over maken: afvallen is al moeilijk genoeg, als de maaltijdvervangers dan ook niet lekker smaken dan werkt het gewoon niet."

Goed op gewicht

,,Natuurlijk moeten de regels voor maaltijdvervangers streng zijn: je moet niet hebben dat mensen ziek worden als ze gaan lijnen. Daarom heb ik destijds ook advies gevraagd: ik werk als IT'er in een zorginstelling en ik heb de diëtistes laten controleren wat er in die shakes zat. Zij kwamen tot de conclusie dat ik alles binnenkreeg wat een mens nodig heeft. Het mooie van dit dieet is: ze leren je stapje voor stapje om normaal te gaan eten. Ik gebruik nu al twee jaar geen maaltijdvervangers meer, maar blijf wel goed op gewicht. Veel mensen vragen: 'Mag je nu weer normaal eten?' Dan zeg ik: 'Dit is de eerste keer in m'n leven dat ik normaal eet'."

Volledig scherm
Jeroen Bertelink (37 jaar) viel in 13 maanden 94 kilo af © Christian van der Meij

Te ingrijpend

De EU wil met name strengere eisen voor producten die een compleet dieet bieden en waarnaast dus niets anders gegeten wordt. Die moeten nu al aan strenge eisen voldoen om tekorten aan bepaalde stoffen te voorkomen, maar volgens de EU moet dat nog strenger. Tijdens de hoorzitting over het onderwerp gingen producenten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek.

Met name producenten vinden de voorgestelde wijzigingen te ingrijpend. Schreijer: ,,Ik ben geen pleitbezorger voor de fabrikanten, maar ik vind het wel mijn taak om kritisch te kijken of er nieuwe regels nodig zijn. Daarom had ik ook ervaringsdeskundigen en wetenschappers uitgenodigd, die zijn onafhankelijk. En die wetenschappers vonden de huidige voorschriften prima. De EU-mensen die de regelgeving willen veranderen, konden niet zo goed beargumenteren waarom dat nodig was. Dan vraag ik me af of nieuwe voorschriften wel nodig zijn."

In samenwerking met indebuurt Hengelo