Volledig scherm
Woensdagmorgen vroeg werd de container ingegraven. © Carlo ter Ellen DTCT

Afvalcontainer toch de grond in, Hengeloërs zwaar teleurgesteld in houding gemeente

HENGELO - Hij zit in de grond: de veelbesproken ondergrondse afvalcontainer aan de Rijnstraat in Hengelo. Woensdagmorgen om 7.00 uur is hij ingegraven. Bewoners van 't Genseler zeggen er 'een onbehaaglijk gevoel' aan te hebben overgehouden.

Vorige week moest het ingraven worden uitgesteld omdat buurtbewoners hun auto's op het bewuste stukje groen hadden geparkeerd. Daarmee probeerden ze de komst van de container tegen te houden, omdat er nog een zaak tegen de plek bij de Raad van State liep. Zij wilden de container een stukje verderop hebben, zodat niemand er last van had.

Kwetsbaar

De gemeente heeft 'm toch ingegraven, omdat een alternatieve plek vanwege natuurwaarden te kwetsbaar zou zijn. De gemeente wil voor 1 juli 290 containers in de grond hebben.

Zonder uitleg

Bewoners van 't Genseler zijn teleurgesteld over de gang van zaken. "Dit geeft ons een onbehaaglijk gevoel. Wij hebben serieus meegedacht en meegepraat over alternatieven. Vervolgens krijg je als antwoord van de gemeente dat ze toch hun zin doorzetten. Zonder uitleg. Daar moet je dan zelf achteraan", aldus Tonnie Klein Hemmink namens de bewoners.

Zeker wel

De gemeente ontkent dat er geen uitleg is gegeven. Eind februari is er volgens de gemeente een gesprek geweest met meerdere bewoners en het wijkcomité en is uitleg gegeven over waarom een alternatieve plek niet haalbaar is. Volgens een woordvoerster van de gemeente is de gemeentelijk projectleider daarna meerdere keren langsgeweest in 't Genseler om uitleg te geven. Ook is er afgelopen dagen telefonisch contact geweest. "We hebben zeer zeker wel gemotiveerd waarom dit de beste plek was", zegt de woordvoerster.

Misslag

Klein Hemmink vindt  echter dat de gemeente tekort schiet 'in het meenemen van de inwoners'. "Wij zijn niet tegen het gescheiden afval inzamelen. Maar ga fatsoenlijk met de burgers in overleg. Neem ons mee. Dat is niet gebeurd en dat is echt een misslag."

Volledig scherm
Buurtbewoner en criticaster van het Hengelose afvalbeleid Eddy van Essen maakt foto's van de omstreden container aan de Rijnstraat. © Carlo ter Ellen DTCT

In samenwerking met indebuurt Hengelo