Afvaldump aan de Resedastraat in Hengelo, in de buurt van het ziekenhuis. Er ligt vooral veel verpakkingsmateriaal.
Volledig scherm
Afvaldump aan de Resedastraat in Hengelo, in de buurt van het ziekenhuis. Er ligt vooral veel verpakkingsmateriaal. © Saskia Minkman

Afvaldump van dozen en etensbakjes in Hengelo: het is veel erger dan normaal

HENGELO - Milieupleinen in Hengelo liggen sinds de quarantaine begon, vol met dumpafval. Vooral dozen van verpakkingen en restanten van online eten vervuilen de stad. Het is veel erger dan normaal, zegt de gemeente.

Afgelopen weekend lagen er bergen afval op de milieupleinen bij winkelcentra in Groot Driene en de Hengelose Es. „We zien inderdaad veel meer dump dan gewoonlijk”, zegt een woordvoerster van de gemeente Hengelo. „Het lijkt wel op de piek die we met kerst hebben.”

Extreem veel aanbod

Twente Milieu, die veel van de rommel opruimt, zegt dat er afgelopen weekend ‘extreem veel aanbod’ was, niet alleen op het Milieupark aan de Wegtersweg maar op de plekken waar containers staan.

Heel groot

Enorme dozen met afbeeldingen van diervoederbedrijven, witgoed of laptops worden naast de oud papiercontainers gezet. Die dozen zijn al snel heel groot, zegt de woordvoerster. „Een nietapparaat wordt al in een doos van 1 bij 1 meter gedaan en gevuld met bubbelplastic.” Naast de grote lege dozen vallen ook de zakken en bakjes op die horen bij online eten bestellen.

Dozen vol rotzooi vervuilen de milieupleintjes.
Volledig scherm
Dozen vol rotzooi vervuilen de milieupleintjes. © Saskia Minkman

Twente Milieu maakt iedere zondagochtend een ronde door Hengelo. Normaal gesproken hebben ze de auto niet vol. Afgelopen weekend was om half elf de wagen al helemaal gevuld en moesten ze de rest van de dag doorrijden om de stad schoon te krijgen.

Aso-gedrag

De gemeente omschrijft de situatie als ‘ontzettend ongewenst’. „Wij zien afvaldump als aso-gedrag waarmee een kleine groep Hengeloërs de rest van de stad dupeert en in de troep laat zitten”, zegt de woordvoerster. „We ruimen het wel op, maar grijpen elke kans aan om overtreders te beboeten. Handhaving is nu veel op straat te vinden en staat paraat om dumpers op te sporen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo