Volledig scherm
© Rikkert Harink

Andere beplanting moet rups van Westermaat Campus in Hengelo weren

HENGELO Voorkomen is beter dan bestrijden. Bedrijventerrein Westermaat Campus denkt na over slimme manieren om komende jaren de jeuk veroorzakende eikenprocessierupsen te weren. Een andere beplanting  kan veel werk en verdelging voorkomen.

Biodiversiteit wordt de sleutel in de bestrijding van de plaag, die in de vroege zomer bij zo'n 80 procent van alle Twentse eiken is aangetroffen.  Dat hebben Parkmanagement Westermaat Campus en de bedrijven op de Westermaat Campus afgesproken om komende jaren de overlast van rupsen te verminderen.

Met andere bloemmengsels in borders en bermen, bloembollen en het plaatsen nestkasten voor koolmezen komen er natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Welke methoden het best op Campus worden ingezet, wordt door experts bekeken. 

Het bedrijventerrein heeft daarvoor de samenwerking gezocht met een groot aantal partijen: Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit & Research (WUR), Waterschap Vechtstromen, Gemeente Hengelo, LTO Twente Zuid, Krinkels Groenbeheer, Natuur Milieu Raad Hengelo  en TerraNostra (monitoring/metingen). De partijen komen later deze maand voor het eerst bij elkaar.

Ook buiten het bedrijventerrein wordt gezocht naar een duurzame aanpak van het probleem dat de laatste jaren sterk is toegenomen. Op initiatief van het Hengelose gemeenteraads- en statenlid Jeanet Nijhof (PVV) wordt in september een informatiebijeenkomst gehouden voor gemeenten, de provincie en andere partijen. Hiervoor zullen verschillende experts op het gebied van de bestrijding van de processierups worden uitgenodigd. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo