Volledig scherm

Besluit over referendum in Hengelo opnieuw uitgesteld

HENGELO - De behandeling van het initiatiefvoorstel van ProHengelo dat het houden van lokale referenda mogelijk moet maken, is opnieuw uitgesteld. 

De gemeenteraad besloot dinsdagavond meteen aan het begin van de vergadering om het punt van de agenda af te halen. Dat gebeurde op verzoek van Wiert Wiertsema (ProHengelo), de indiener van het initiatiefvoorstel.

Opkomstdrempel

Hij vertelde dat iets mis was gegaan met de tekst. Het voorstel van ProHengelo is om in de verordening geen opkomstdrempel op te nemen. Maar in het voorstel dat op tafel lag, was nog steeds sprake van twee mogelijkheden: wel of geen opkomstdrempel. "Ik had in de gauwigheid een verkeerd exemplaar naar de griffie gestuurd", vertelde Wiertsema dinsdagavond.

Hij ontdekte de fout pas maandagmiddag. Dat was te laat om de tekst nog aan te passen. Daarom restte hem niets anders dan te vragen om het voorstel van de agenda te halen. In het belang van een zorgvuldige besluitvorming, zoals hij het dinsdagavond verwoordde.

Officiële verklaring

Tot zover de officiële verklaring. Maar het was dinsdagavond voor iedereen wel duidelijk dat dit uitstel Wiertsema wel heel goed uitkwam. Want naar alle waarschijnlijkheid zou zijn initiatiefvoorstel het niet gehaald hebben, als het in stemming was gebracht. Drie 'zekere' voorstemmers waren namelijk afwezig: Marc ten Barge en Maarten van Rossum van D66 en Frits Albek van ProHengelo. Vandaar dat Wiertsema het dinsdagavond liever niet op een stemming wilde laten aankomen.

In de eerstvolgende raadsvergadering wil hij een nieuwe poging wagen. Met een gerepareerd voorstel. Wiertsema verwacht dat er over twee weken wel een meerderheid is voor de referendumverordening. Mits de raad compleet is.

In samenwerking met indebuurt Hengelo