Volledig scherm
HENGELO Voorzitter Andre Mosman van de Stichting Gehandicaptenraad Hengelo EDITIE: HE FOTO: Marieke Bakker MB20140221 © Marieke Bakker DTCT

Boegbeeld van Hengelose Gehandicaptenraad stapt op

HENGELO - André Mosman is per direct opgestapt als voorzitter van de Stichting Gehandicaptenraad Hengelo. ‘Interne problemen in het bestuur’ hebben hem daartoe doen besluiten.

Mosman (69) is 10 jaar voorzitter geweest van de Gehandicaptenraad. In een toelichting geeft hij aan dat hij niet meer door één deur kon met een van de andere bestuursleden. Hij wil daarover niet in details treden. „Ik wil geen personen beschadigen. En zeker de stichting niet.”

Wrijvingen

Er was volgens hem al langer sprake van wrijvingen binnen het bestuur. „Die werden niet uitgesproken. Dat stapelt zich op. Een week of vier geleden heb ik al kenbaar gemaakt dat ik overwoog om ermee te stoppen en dat ik een time-out zou nemen, om even na te denken.”  Tijdens zijn afwezigheid ‘is er weer wat voorgevallen’, aldus Mosman. „En dat werd mij verdorie in de schoenen geschoven. Dat was voor mij de druppel.”

Hij spreekt van een ‘zeer moeilijk en emotioneel’ besluit. „De stichting was mijn kindje. Ik heb met veel voldoening en toewijding mijn functie als voorzitter vervuld. Het is iets van mezelf geworden, dat ben ik nu kwijt. Maar het kan niet zo zijn dat het ten koste gaat van mijn gezondheid en dat mijn vrouw eronder lijdt. Het is dood- en doodzonde, maar het kon niet anders.”

Mosman sluit niet uit dat hij zich in een andere rol blijft inzetten voor de Hengelose gehandicapten. „Misschien begin ik wel iets voor mezelf, voor dezelfde doelgroep.”

Perfect voorbeeld

Namens het bestuur zegt penningmeester Paul Vos het vertrek van Mosman  te betreuren. „Natúúrlijk vind ik het jammer. Hij was een perfect voorbeeld, het boegbeeld van de Gehandicaptenraad. Ik heb hem nog voorgehouden: waarom breek je af wat je in al die jaren hebt opgebouwd? We hadden het nog met hem willen bespreken. Maar er viel niets meer te bespreken. Zijn besluit stond vast.”

Ook Vos wil niet zeggen met welk bestuurslid Mosman problemen had. „Wij zien het probleem niet, hij wel. Een meningsverschil tussen twee personen, dat moet kunnen voor mijn gevoel. Dat komt in elke organisatie voor. Maar hij tilt er heel zwaar aan.” Vos noemt de aanleiding voor het conflict ‘een futiliteit’. „Maar hij blaast het vreselijk op. Er is niets wat dit besluit rechtvaardigt.”

Drie bestuursleden

Na het vertrek van Mosman bestaat het bestuur nog uit drie personen. „We gaan gewoon door”, zegt Bos. Het voorzitterschap wordt tijdelijk overgenomen door Daan Broeze.

In samenwerking met indebuurt Hengelo