Volledig scherm
De oplevering van het nieuwe gemeentelijke stadskantoor aan de Deldenerstraat laat langer op zich wachten. © Carlo ter Ellen DTCT

Bouw stadskantoor in Hengelo valt duurder uit

HENGELO - De bouw van het nieuwe stadskantoor en de renovatie van het oude stadhuis dreigen duurder uit te vallen dan was begroot. Dat meldt het college van B en W in de eerste beleidsrapportage over 2019, die afgelopen dinsdag werd gepresenteerd op de politieke markt.

Stadskantoor en stadhuis zouden eind dit jaar worden opgeleverd. Maar dat gaat de aannemer niet redden: de bouwtijd is verlengd. Wethouder Claudio Bruggink waagde zich niet aan een nieuwe datum. Het enige wat hij kon zeggen is ‘dat het langer duurt dan verwacht’.

Slikken

Ook moet de gemeenteraad rekening houden met een overschrijding van de geraamde bouwsom.  Dat is onder andere het gevolg van prijsstijgingen in de bouw,  meer veiligheidsmaatregelen en extra meerwerk. „Dat was voor ons ook wel even slikken. We komen bij de renovatie van het stadhuis allerlei onvoorziene dingen tegen”, aldus Bruggink.

Zenuwachtig

Volgens de wethouder valt op dit moment nog niet precies te zeggen hoe het financieel allemaal uitpakt. De gemeenteraad zou geduld moeten hebben tot de tweede beleidsrapportage, in het najaar. „Ik word hier wel een beetje zenuwachtig van”, reageerde PvdA-fractievoorzitter Marie-José Luttikholt. Op aandringen van haar en enkele andere fractievoorzitters beloofde Bruggink niet te wachten tot het najaar maar de raad te informeren zodra er meer duidelijkheid is.

Geen paniek

Volgens de eerste beleidsrapportage koerst de gemeente Hengelo dit jaar af op een negatief resultaat van circa 1,4 miljoen euro. Dat wordt vooral veroorzaakt door de tekorten op de jeugdzorg. Maar volgens wethouder Mariska ten Heuw (financiën) is er geen reden voor paniek. Want uit de meicirculaire van het kabinet blijkt dat Hengelo dit jaar een extra bijdrage van 1,4 miljoen uit Den Haag kan verwachten, precies genoeg dus om het dreigende tekort weg te werken. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo