Volledig scherm
Everwijn Overberg (rechts) met naast hem zittend Willem Meijerink © Martin Ruesink

Burgemeester Schelberg: techniek achter steun voor referendum werkte goed

HENGELO Er is deze zomer geen sprake geweest van een dagenlange storing op het digitale overheidsloket DigiD. In elk geval niet toen in Hengelo steunverklaringen werden geworven voor een referendum over het afvalbeleid. 

Dat zei burgemeester Sander Schelberg donderdagavond op de Politieke Markt over de referendumverordening. ,,Technisch heeft het er niet aan gelegen”, zo weersprak Schelberg de bevindingen van Everwijn Overberg, een van de mensen achter de gestrande referendumpoging. 

Volgens Overberg is er een storing van 5 dagen bij DigiD geweest. Daardoor kwam onvoldoende steun binnen.  Ook waren er andere technische mankementen in de software van de gemeente en de gemeentelijke website waardoor veel Hengeloërs zijn gestrand in hun poging om de komst van het referendum te steunen. Daarvoor waren 2914 verklaringen nodig, terwijl er 1422 binnen kwamen.

,,Ik heb zeker 50 mensen gesproken die er niet zijn doorgekomen", aldus Overberg.” Ze kregen een blanco scherm, een foutmelding of de melding dat er al vanaf hetzelfde ip-adres was gestemd.” Dat laatste zou betekenen dat maar één stemgerechtigde in een huishouden de kans heeft gehad een steunverklaring in te dienen.   

Harold Lohmann, voorzitter van de referendumcommissie steunde het betoog van Schelberg. Hij vindt ook dat de Hengelose referendumverordening ‘in grote lijnen’ goed is. Bij DigiD zijn geen vreemde schommelingen geconstateerd bij de binnenkomst van stemverklaringen die op tijdelijke een storing van het systeem kunnen wijzen.

Behalve Overberg zei ook inspreker Willem Meijerink over harde cijfers te beschikken dat er tijdens de stemperiode wel degelijk digitale hobbels zijn geweest die steunverklaringen onmogelijk maakten. Initiatiefnemer Eddy van Essen, die als eerste stemmen voor het referendum verzamelde, sprak van een ‘ondoenlijke zaak’ steun te krijgen voor een lokaal referendum over het afvalbeleid. Hij sprak zelfs van obstructie door de gemeente. 

De Hengelose politiek denkt nogal verschillend over de spelregels voor initiatieven vanuit de bevolking, bleek uit de discussie over de referendumverordening. Fractievertegenwoordiger Vincent Kamp (CDA) hamerde op het belang van de gekozen gemeenteraad als hoogste democratische orgaan binnen de gemeente.

 Hugo Koetsveld (SP) vond net als anderen dat de spelregels voor het referendum duidelijker moeten worden, met als het kan een lagere drempel. Onno Fiechter (VVD): ,,Had met dit aantal handtekeningen het referendum dan wel moeten doorgaan?” Dat blijft ook voor Koetsveld de vraag. Christian Benerink (PVV): ,,Ik vind het vreemd dat de heer Overberg en Meijerink wat DigiD tot een heel andere conclusie komen dan de referendumcommissie en de burgemeester. Ik vind dat beide partijen daarover met elkaar zouden moeten gaan sparren. Mensen die problemen zien en tackelen moeten we koesteren,” aldus Benerink. 

Was de periode van 6 weken te kort om voldoende handtekeningen binnen te krijgen? ,,De termijn is ooit 4 weken geweest, daar zijn later 2 weken bij aangeplakt,” aldus voorzitter Lohmann van de referendumcommissie, ,,we gaan in elk geval kijken naar de systemen, of die makkelijker kunnen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo