Volledig scherm
De gemeenteraad tijdens de algemene beschouwingen dinsdagavond. © Begroting

CDA en SP Hengelo breken lans voor clubs in begroting 2020

HENGELO - Fracties steken verenigingen een hart onder de riem tijdens de algemene beschouwingen over de begroting voor 2020.

Het CDA wil amateurverenigingen de status van ‘nieuwe culturele kernvoorziening’ geven, dezelfde status die nu ook bijvoorbeeld de schouwburg, bibliotheek en poppodium Metropool hebben. De clubs zouden dan hoger op de ladder komen bij de verdeling van subsidiegelden. CDA-fractievoorzitter Hanneke Steen hield tijdens de algemene beschouwingen over de begroting 2020 gisteravond een warm pleidooi voor de verenigingen. „Het CDA voert daarover graag het gesprek in de komende maanden als we het over beleid gaan hebben”, gaf ze aan.

Uitwerken 

De evaluatie van de cultuurnota wordt, voor zover nu bekend, in december besproken. Dan wil het CDA het plan om de verenigingen te ondersteunen verder uitwerken. In de komende evaluatie wordt ook een opening geboden aan de beeldende kunst, als het gaat om subsidie en een extra plek in de binnenstad.

Hier en daar klonk de wens door om nu alvast geld beschikbaar te stellen voor de beeldende kunst. Zo dienden GroenLinks, BurgerBelangen en de PvdA een motie in om ‘ter overbrugging van de periode waarin de cultuurvisie ontwikkeld wordt’ alvast een ton uit de algemene reserve beschikbaar te stellen. Bij het ter perse gaan van dit nummer was er nog niet gestemd over moties en amendementen. Maar vrijwel zeker zal een meerderheid in de gemeenteraad dit afwijzen. Zo stelde het CDA dat het niet ‘wilde instemmen met plannen die vooruitlopen op het debat over cultuurbeleid’.

Belangrijk

De SP wil de clubs ook helpen, maar op een andere manier. SP-fractievoorzitter Floor van Grouw: „Het verenigingsleven in Hengelo is belangrijk en heeft het moeilijk. Elke vereniging zoekt naar manieren om extra financiële middelen te vergaren. Wij zouden graag zien dat de gemeente verenigingen helpt door te zorgen voor lagere financiële lasten en betere ondersteuning van de vrijwilligers.”

De totale begroting van de gemeente omvat een geldbedrag van 305 miljoen euro. Voor volgend jaar wordt een positief saldo van 115.000 euro voorzien, voor 2023 ruim 5 ton positief en in de tussenliggende jaren een negatief saldo. De algemene reserve bedraagt oplopend tot eind 2023 23 miljoen euro, ruim boven het gewenste niveau van 9 miljoen euro. De overschrijding van de kosten voor de renovatie van het stadhuis en het stadskantoor moeten daar nog vanaf.

Voor 2020 zou 6 ton beschikbaar zijn voor nieuw beleid. Diverse moties werden ingediend door de fracties om Hengelo ‘aantrekkelijker, meer bereikbaar, veiliger, socialer en duurzamer te maken’, waarover later meer.  

In samenwerking met indebuurt Hengelo