Volledig scherm
© Thinkstock

Celstraf geëist tegen 20-jarige voor steken met fruitmes in Hengelo

HENGELO - In een ruzie tussen vluchtelingen in een pension aan de Kuipersdijk zou Filmon T.G. (20) een landgenoot in de buik en zij hebben gestoken. Van de aanklaagster moet hij zitten.

Afgunst kan de drijfveer zijn voor twee uithalen met een fruitmes, maandag 1 oktober in het groepshonk met vijf buitenlandse jongeren. De verdachte Filmon T.G. zou pissig zijn, omdat een andere vluchteling zelfstandige woonruimte kreeg en hij niet. De Afrikaan beklaagde zich eerder over spanningen in dit ‘pension hommeles’, zonder resultaat. Hij kon niet in een groep wonen, zoals deze van de J.P. van den Bentstichting en wilde verhuizen naar een neef in Limburg.

Geen strafblad

Het slachtoffer wees Filmon T.G. als dader aan. Een medebewoner ondersteunt die lezing. “Die getuige liegt”, zei de verdachte tegen drie rechters in Almelo. De verdachte, die sinds 1 oktober vastzit, heeft geen strafblad en psychische afwijkingen. Volgens de reclassering laat hij geen begeleiding toe.

Geestelijke bijstand

Het slachtoffer claimt 1500 euro smartengeld en 680 euro kosten. Hij is fysiek hersteld, maar zoekt na de strafzaak geestelijke bijstand. “Het gaat beter”, zei hij in de zitting. Volgens officier van justitie Chun Yan Huang heeft hij geluk gehad, ook omdat anderen beide vechtersbazen scheidden.

De aanklaagster eist 21 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk, met drie jaar proeftijd en verplicht reclasseringstoezicht. Ze vroeg een contact- en locatieverbod voor Enschede. Daar volgt het slachtoffer een roc-opleiding. Ook moet hij de schade vergoeden. Advocate Tess Oude Veldhuis bepleit vrijspraak. Zij voerde aan dat het mes en een bebloed T-shirt niet zijn onderzocht. Zij wees op tegenstrijdige verklaringen.

De rechtbank wijst vonnis op 25 januari.

In samenwerking met indebuurt Hengelo