HENGELO - 20170506 - 150 jaar terug in de tijd tijdens Reuring in de stad Hengelo.
Volledig scherm
HENGELO - 20170506 - 150 jaar terug in de tijd tijdens Reuring in de stad Hengelo. © Christian van der Meij

Coronacrisis: deze 7 evenementen in Hengelo gaan niet door

HENGELO - Hengelo maakte zich op voor gezellige tijden in en rond de binnenstad, maar het coronavirus verpest alles met een dikke streep door evenementen. Ook Hengelo valt stil nu alles op de activiteitenkalender wordt geschrapt en thuisblijven voorlopig de enige optie is. Voor de ondernemer levert dat  een financiële strop op. Al het werk in de voorbereiding kan zo de prullenbak in.  Een greep uit de evenementen die niet doorgaan. 

150 jaar Reuring in de Stad

Wanneer en waar: 11 mei in het centrum

Wat gebeurt er: Het centrum staat die dag bol van historische evenementen. Demonstraties van oude ambachten, kinderspelen, straattheater en een veemarkt. Vooral leuk: figuranten die in historische kleding door de binnenstad lopen.

150 jaar terug in de tijd tijdens Reuring in de stad Hengelo.
Volledig scherm
150 jaar terug in de tijd tijdens Reuring in de stad Hengelo. © Christian van der Meij

Organisator Eric Harmsen: „We waren er al een tijd in overleg over het eventueel afgelasten. Het besluit is maandagavond voor ons genomen. Jammer. Het evenement was voor 95 procent klaar qua voorbereiding. We hebben 175 vrijwilligers. We gaan ze vandaag inlichten. Voor hen is het extra sneu. Het is niet te verwachten dat we dit jaar nog een andere datum gaan kiezen. Liever doen we iets goeds in 2021. Wat dit financieel voor ons betekent, hangt af van de sponsors. Maar dat geldt voor meer organisaties. Ik hoop dat Hengelo Promotie in gesprek gaat met de gemeente en dat er een oplossing komt.” 

Watertorenfestival

Wanneer en waar: 19 april bij de Watertoren

Wat gebeurt er: Een songwriters festival in en rondom de oude Watertoren in Hengelo. Het festival is een samenwerking tussen Stichting in Wording, Metropool en het Twents Songwriters Gilde. De eerste editie in 2018 was direct een succes. Muziek, poëzie en verhalen passeerden de revue. 

Watertorenfestival eerste editie
Volledig scherm
Watertorenfestival eerste editie © Stichting in Wording

Organisator Pim Kokkeler: „Alles was al geregeld. We waren al artiesten aan het aankondigen, alleen het blokkenschema moest nog online. De situatie is vervelend, maar dat het niet doorgaat is geen verrassing. Financieel gezien is het vervelend. Er waren al zo'n 160 kaarten verkocht en er zijn al kosten gemaakt, maar we lopen geen mega-risico.  Of er een alternatieve datum komt of dat het festival definitief wordt afgelast is nog niet duidelijk. Dit beslissen we op een later moment, het hangt zowel af van het coronavirus als van de situatie rondom de watertoren. De toren wordt namelijk waarschijnlijk dit jaar verkocht. Dat betekent niet dat Stichting in Wording stopt, maar we moeten wel op zoek naar een andere plek. Mensen die al een kaartje hebben gekocht krijgen hun geld terug als het niet doorgaat.”

BAM! Festival

Wanneer en waar: 30 mei 2020 in het Prins Bernhardplantsoen

Wat gebeurt er: BAM! is een gratis veelzijdig festival voor jong en oud. De afgelopen jaren waren bekende artiesten zoals Caro Emerald en Diggy Dex te gast. Naast muziek, is er ruimte voor kunst en theater. 

De ingang van het BAM! Festival bij het Prins Bernhardplantsoen
Volledig scherm
De ingang van het BAM! Festival bij het Prins Bernhardplantsoen © Reinier van Willigen

Organisator Thijmen de Groot: „Dit is natuurlijk doodzonde, maar niet helemaal onverwacht. Als horeca al dicht moet tot 6 april, kun je al van ver zien aankomen dat een evenement met duizenden bezoekers ook niet door gaat.  Alles draaide al op volle toeren, zo waren The Church, VOF de Kunst en Indian Askin al bevestigd. De editie van 2020 gaat definitief niet door. Het verplaatsen van het BAM! Festival is geen optie. Ons festival draait volledig op vrijwilligers, die gewoon een baan hebben. Verplaatsing wordt met het oog op de drukke evenementenagenda een te grote uitdaging. Volgend jaar staat er een nieuw festival gepland op 29 mei. Wat het financieel gaat betekenen is nog niet helemaal duidelijk. We hebben gelukkig een trouwe schare leveranciers die zich coulant opstellen. En wat betreft artiesten staat er vaak iets in de clausule over overmacht. We hopen daarnaast dat Hengelo Promotie bijspringt. Het kost sowieso geld, maar we vallen niet om.”

KingsNight

Wanneer en waar: Zondag 26 april. KingsNIGHT, Three Musketeers, Pastoriestraat (Three Musketeers en Het Neutje organisator) /Willemstraat (Goodfellas organiseert) 

Wat gebeurt er: Cafés bundelen krachten in Konings Nacht om er een gezellig feest van te maken.

KingsNight betekent massale drukte in de Pastoriestraat en Willemstraat.
Volledig scherm
KingsNight betekent massale drukte in de Pastoriestraat en Willemstraat. © Willem van Munster

Mede-organisator Willem van Munster van Goodfellas: „Voor ons is het niet doorgaan een grote strop. Na Kerstmiddag leef je naar Kingsnight toe. Mensen denken dat kerstmiddag voor ons de beste dag van het jaar is, maar dat is niet zo. Met Kingsnight zijn we van 13.00 uur tot 02.00 uur vooral buiten aan het feesten en daarna gaan we naar binnen. Qua inkomsten en gezelligheid is dit een groot verlies voor de stad. Iedereen heeft het over mensen die in de zorg werken, maar wat dit betekent voor de horeca wordt vergeten. Wij hebben ook kinderen. Wij moeten ook verder. Verplaatsen is geen optie. Ook de Nacht van Hengelo op 5 juni is ineens een vraagteken.”

Boekenmarkt Tuindorp

Waar en wanneer: Zondag 3 mei Tuindorp

Wat gebeurt er: Jaarlijkse boekenmarkt, 21e keer met 100 kramen, rond de vijver.

In het centrum van het historische Tuindorp ‘t  Lansink wordt de jaarlijkse boekenmarkt gehouden.
Volledig scherm
In het centrum van het historische Tuindorp ‘t Lansink wordt de jaarlijkse boekenmarkt gehouden. © Lars Smook

Organisator Richard Bruins van de Stichting Boekenmarkt Tuindorp: „We hebben de hele voorbereiding voor niks gedaan. Alle deelnemers zijn ingelicht. Er was teleurstelling, maar ook begrip. Verstandig om dit jaar over te slaan. Op verzoek van de gemeente overigens. We zouden ettelijke duizenden bezoekers verwachten en dat gaat niet samen met de 100 personen-regel. Al met al een goed besluit. Nee, verplaatsen willen we niet. Dan zit je al in de periode na de zomervakantie en dan wordt het slechter weer. Boeken. en water gaan niet samen. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe prijzen. We kunnen het uitzingen. We zijn alles al aan het klaarmaken voor 2020.”

Esreinmarkt

Waar en wanneer: Zondag 19 april, Industriestraat

Wat gebeurt er: Jaarlijkse markt met 25.000 bezoekers die dit jaar voor de 40e keer zou woren gehouden.

Mede-organisator Patrick Spoolder van Montagnel Saucissons Authentique: „Ik heb een groothandel in droogworst. Ik lever aan markten en beurzen. Maar nu valt er even weinig te leveren. Ik zit verplicht thuis. De tuin is straks spic en span, maar ja, je wilt toch ook geld verdienen. De Esreinmarkt is jaarlijks terugkerend. Dat is voor iedereen een leuke dag, Een van de grotere evenementen in de stad. Wij steken er veel tijd in met de voorbereiding. Alles gaat nu niet door. De Esreinmarkt is goed voor de ondernemers. De horeca doet er goede zaken. We gaan even kijken of we de markt kunnen verplaatsen naar medio september,.

Grote drukte tijdens de Esrein markt op de Industriestraat in Hengelo.
Volledig scherm
Grote drukte tijdens de Esrein markt op de Industriestraat in Hengelo. © frans nikkels

Pinksterfeesten Beckum

Waar en wanneer: 29 mei t/m 1 juni op 't Ossenveeld

Wat gebeurt er: Al sinds 1919 organiseert Stichting Zomerfeesten Beckum een weekend feest met activiteiten voor jong en oud. De opbrengsten vloeien terug naar verenigingen en instellingen in Beckum.

Voorzitter Pascal Ottink: „We waren nog volop bezig met voorbereidingen voor de Pinksterfeesten. Natuurlijk hadden we al in ons achterhoofd dat het zo maar eens niet door zou kunnen gaan. We zagen het wel aankomen. We hebben inmiddels een alternatieve datum gevonden, namelijk 18 tot en met 20 september. Of de geboekte artiesten die datum ook kunnen is nog niet duidelijk. We wilden zo spoedig een nieuwe datum prikken, omdat er veel evenementen nu naar het najaar worden verplaatst. Als je nog langer wacht kan het zomaar zijn dat een dorp in de buurt dan al een evenement houdt. De komende week weten we of het met de artiesten ook lukt. Financieel valt de schade sowieso mee. Kaarten worden ieder jaar pas aan de deur verkocht.”

Beckums Glorie in grote feesttent Pinksterfeesten Beckum. Negen winnende acts van playbackshows uit voorgaande jaren staan in het kader van de 100ste editie van het feest nog één keer op het podium.
Volledig scherm
Beckums Glorie in grote feesttent Pinksterfeesten Beckum. Negen winnende acts van playbackshows uit voorgaande jaren staan in het kader van de 100ste editie van het feest nog één keer op het podium. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo